Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3988

Gorbaciov cere un summit Trump-Putin

12 oct. 2017,, 00:16   Externe
2139 3

Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, susține că Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), care a permis să se pună capăt ‘războiului rece’, este în pericol și pledează pentru un summit între președintele american Donald Trump și cel rus Vladimir Putin pentru a salva acest tratat, informează joi agenția de presă Reuters.

Gorbaciov, astăzi în vîrstă de 86 de ani, estimează că relațiile dintre SUA și Rusia se confruntă cu o ‘criză severă’ și că acest tratat, care a interzis toate rachetele nucleare și convenționale cu rază scurtă și medie de acțiune, este în prezent într-o situație de mare risc, scrie Agerpres.ro.

Gorbaciov a semnat Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF) în 1987, alături de președintele de atunci al SUA, Ronald Reagan, la Washington. După destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991, Rusia a preluat obligațiile prevăzute în acord.

În ultimele luni, ambele părți s-au acuzat reciproc de violarea tratatului, alimentînd temerile că s-ar putea retrage din acest tratat, relațiile dintre Rusia și SUA continuînd să se deterioreze pe fondul acuzațiilor conform cărora Moscova s-ar fi amestecat în campania prezidențială din 2016 în SUA, acuzație pe care Rusia o respinge.

Într-un editorial publicat în cotidianul Rossiiskaia Gazeta, Gorbaciov susține că Tratatul INF este în pericol și că Donald Trump și Vladimir Putin trebuie să aibă o întrevedere pentru a discuta despre problemele ce țin de dezarmarea nucleară și stabilitatea strategică.


‘S-a întîmplat ca aceasta să fie cea mai slabă verigă în sistemul de limitare și reducere a armelor de distrugere în masă’, a notat Gorbaciov despre acest tratat.

‘Dacă sistemul pentru stăvilirea armelor nucleare se năruie — și exact la aceasta ar putea duce colapsul Tratatului INF — consecințele vor fi catastrofale’, a atenționat fostul lider sovietic.

Tratatul INF le cerea SUA și Uniunii Sovietice să înceapă eliminarea tuturor rachetelor balistice și de croazieră cu o rază de acțiune între 500 și 5.500 de km, eliminînd astfel o întreagă categorie de arme.

Făcînd apel la Trump și Putin, Mihail Gorbaciov susține că dorește să vadă un summit Rusia-SUA ‘de sine stătător’, asemeni celor la care a participat el la sfîrșitul ‘războiului rece’.

‘Este total anormal pentru președinții unor puteri nucleare să se întîlnească undeva, ‘în marja’ unui eveniment și doar o singură dată’, a mai menționat Gorbaciov, referindu-se la întrevederea dintre Trump și Putin în cadrul summitului G-20 care a avut loc în iulie în Germania.

‘Dacă Tratatul INF va putea fi salvat, acesta va fi un semnal puternic pentru întreaga lume că cele mai mari puteri nucleare conștientizează responsabilitatea lor și își asumă obligațiile în mod serios’, a mai scris Gorbaciov.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?