Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Ultimul tablou da Vinci din colecție privată, va fi scos la licitație

12 oct. 2017,, 01:00   Externe
2752 0

Ultimul tablou al lui Leonardo da Vinci, aflat într-o colecție privată, va fi scos la licitație de Casa Christie’s, iar prețul acestuia este estimat să pornească de la 100 de milioane de dolari, scrie Reuters.

”Salvator Mundi” – un portret eteric al lui Isus Hristos datează dim preajma anului 1.500 și este una dintre cele mai puțin de 20 de tablouri ale lui da Vinci cunoscute în zilele noastre și singura aflată în prezent într-o colecție privată.

Pictura, pe care Christie’s se așteaptă să o vîndă cu 100 de milioane de dolari la licitația organizată în luna noiembrie va deveni în acest fel una dintre cele mai valoroase lucrări vândute vreodată la o licitație.

„Acesta este cu adevărat Sfîntul Graal al redescoperirilor artei”, a spus Alan Wintermute, specialist senior al Christie’s pentru picturile lui da Vinci, explicînd că portretul numit uneori și ”bărbatul Mona Lisa” a fost crezut pierdut sau distrus o perioadă foarte lungă de timp.


Portretul îl prezintă pe Hristos ținînd în mână un glob de cristal și fiind îmbrăcat într-o haină albastră.

Tabloul ”Salvator Mundi” a fost prima dată înregistrat în colecția privată a regelui Carol I, lucrarea a mai fost licitată în 1763 după care în preajma anului 1900 a fost dată dispărută. Pictura a apărut din nou în 1958, cînd a fost vîndută de Sotheby’s unui colecționar american pentru 45 de lire sterline și vândut apoi, din nou, în 2005 ca o copie a picturii.

Noul proprietar a început procesul de restaurare și, după șase ani de cercetare, a reușit să obțină autentificarea acestuia ca o capodoperă mai veche de 500 de ani a lui da Vinci, și a fost expus la National Gallery din Londra în 2011.

Casa de licitație nu a făcut public numele vînzătorului, despre care se știe doar că este un colecționar european. Pictura reprezintă prima pictură de da Vinci descoperită după 1909.

„Salvator Mundi” va fi vîndut de Christie’s la o licitație organizată pe 15 noiembrie în New York.

Referindu-se la prețul care este estimat la 100 de milioane de dolari, Wintermute a spus că: „Nu a existat niciodată ceva de genul într-o licitație, așa că piața va decide prețul”.

La aceeași licitație va fi vîndută și lucrarea ”Sixty Last Suppers” al lui Andy Warhol, unul dintre ultimele tablouri ale artistului care a murit în 1987 și care este estimată la 50 de milioane de dolari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?