Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Reprezentantul Rusiei: Pauzele în negocieri duc la acumularea problemelor

11 oct. 2017,, 16:31   Societate
1817 1

Reprezentantul special al Rusiei pentru reglementarea transnistreană, ambasadorul cu misiuni speciale al MAE al Rusiei, Serghei Gubarev, a declarat că "pauzele îndelungate în negocierile în formatul "5+2" duc la acumularea problemelor şi la aprofundarea lor".

El a făcut declarația în fața jurnaliştilor la finele negocierilor de două zile pe care le-a desfăşurat în această săptămînă la Chişinău şi Tiraspol.

Gubarev şi-a exprimat speranţa că runda de negocieri în formatul "5+2” va avea loc "în viitorul apropiat".

"Îmi imaginez cu tristeţe cum va arăta următoarea noastră întîlnire oficială, care sper că va avea loc într-o zi. O mare parte din aceasta o vor ocupa acuzaţiile reciproce ale părţilor şi mă tem că nu se va ajunge la rezolvarea problemelor de fond. Aceasta nu s-ar întîmpla dacă şedinţele noastre ar fi regulate", a spus diplomatul.

El a amintit că ultima dată participanţii la procesul de negocieri s-au întîlnit la reuniunea neformală de la Berlin, în iunie 2016, sub preşedinţia germană a OSCE.

"Este clar că după o astfel de pauză temporară, următoarea şedinţă nu va aduce rezultate tangibile şi va fi neproductivă", a spus Gubarev.

El a calificat drept "greşită" abordarea Austriei, care deţine preşedinţia OSCE în anul 2017.

"Austriecii insistă ca fiecare întîlnire în formatul 5+2 să se încheie prin atingerea unor înţelegeri concrete privind soluţionarea problemelor existente. Am vorbit sincer şi continui să spun că, dacă părţile ar putea acţiona în acest fel, atunci nu ar fi nevoie de mediere internaţională. Chişinăul şi Tiraspolul demult s-ar fi înţeles despre toate între ei şi problema ar fi fost rezolvată. Repet că, din păcate, am avut dreptate eu, dar nu colegul nostru austriac", a spus reprezentantul special al Rusiei.

Potrivit lui, cînd s-a format platforma de negocieri, cunoscută sub numele de formatul "5+2", "la baza acesteia era o anumită filozofie, care constă în faptul că OSCE va fi liderul informal al acestui proces".

"O dată pe an, preşedinţia în această organizaţie trece de la o ţară la alta şi fiecare vine cu propria sa viziune de soluţionare a problemei. Rămîne să aşteptăm anul viitor. Sper foarte mult că preşedinţia italiană în OSCE nu va merge greşit pe calea austriecilor, aşa cum a arătat experienţa. Sper că preşedinţia Italiei în OSCE din anul 2018 va fi mai eficientă decît cea a Austriei, care îşi va încheia mandatul la sfîrşitul acestui an", a spus Gubarev.

De asemenea, el a subliniat că în documentele adoptate în cadrul organizării procesului de negocieri se menţionează despre necesitatea de a convoca pe parcursul anului cinci sau şase runde de negocieri în formatul "5+2".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?