Pensiile pentru unele categorii de beneficiari vor fi majorate

Pensiile pentru unele categorii de beneficiari vor fi majorate

Începînd cu 1 noiembrie curent, pensiile a circa 65 de mii de persoane vor fi majorate, informează NOI.md.

Executivul a aprobat astăzi efectuarea anticipată a următoarei etape de majorare a pensiilor pentru limită de vîrstă şi a celor de dizabilitate. Astfel, pensiile vor fi valorizate începînd cu 1 noiembrie curent, şi nu cu 1 aprilie 2018, cum era stabilit anterior. De această majorare vor beneficia persoanele care au ieșit la pensie în anii 2009, 2010 și 2011.

Majorarea pensiilor, ca urmare a valorizării, va fi diferențiată în funcție de anul stabilirii acesteia și de venitul realizat de persoană. Astfel, pentru circa 58 de mii de beneficiari de pensie pentru limită de vîrstă, prestația va crește în medie cu 255 de lei, ceea ce reprezintă o creștere de 17,6%. De asemenea, pentru 6399 de beneficiari de pensii de dizabilitate, majorarea va constitui în medie 274 de lei, în creștere cu 28,6% față de pensia medie a acestora.

Cheltuielile necesare pentru realizarea proiectului se estimează la 33,6 milioane de lei, resurse identificate în urma creșterii veniturilor proprii la bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2017.

Potrivit lui Pavel Filip, aceste majorări sînt primele roade ale reformei sistemului de pensii: „Atunci cînd lucrurile merg mai bine decît planificăm, atunci venim cu aceste majorări înainte de termen”. Totodată, premierul s-a arătat încrezător că, dacă ritmul ascendent al încasărilor la buget se va menține, vor fi operate și alte majorări înainte de termen.

Amintim că valorizarea etapizată a pensiilor este prevăzută de reforma sistemului de pensii adoptată la sfîrșitul anului 2016. În cadrul primei etape, implementate de la 1 aprilie curent, au fost valorizate pensiile stabilite în anii 2001-2008, pentru 68 014 beneficiari de pensii pentru limită de vîrstă şi 15 570 de beneficiari de pensii de dizabilitate. Ca urmare a acestui fapt, mărimea medie a pensiei pentru limită de vîrstă s-a majorat în medie cu 132 de lei, iar mărimea medie a pensiei de dizabilitate - cu 226 de lei.

 

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load