X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Expert transnistrean: Exemplul Cataloniei este unul reprezentativ

11 oct. 2017,, 13:41   Politică
2536 1

Exemplul catalan, indiferent de scenariul după care se vor desfăşura evenimentele în viitorul apropiat, "este unul reprezentativ pentru Transnistria, care timp de mulţi ani este obligată să devină parte a unei Moldove unificate".

De această opinie este directorul Institutului transnistrean pentru Cercetare Socio-Politică şi Dezvoltare Regională, Igor Şornikov.

Într-un comentariu despre evenimentele din Catalonia se menţionează că regiunea catalană "fie îşi va obţine independenţa şi astfel va crea un precedent mult aşteptat pentru Transnistria, fie Spania va recurge la crearea unei confederaţii şi va da exemplu Moldovei cum trebuie soluţionate conflictele de identitate".

Şornikov susţine că referendumul privind libertatea, care a avut loc în regiunea spaniolă, "dispune de o legitimitate reală".

"Apariţia unor noi state în lume şi, în primul rînd, în Europa poate spori brusc şansele Transnistriei de a-şi recunoaşte independenţa la nivel internaţional, mai ales dacă noile state cîştigă suveranitate prin referendum", subliniază autorul.

El a amintit că şi în Transnistria în 1989-1990, "consolidarea statalităţii a avut loc printr-un referendum, cînd, în decembrie 1991, transnistrenii au votat la referendumul naţional pentru independenţa republicii lor, confirmînd acelaşi lucru şi la referendumul din 2006".

"Toate aceste procese democratice nu au fost recunoscute de Chişinău ca fiind legitime şi numai pe această bază RMN-ului i s-a refuzat recunoaşterea internaţională timp de 27 de ani.

Potrivit lui, "Madridul, dînd dovadă de lipsă de respect faţă de poporul Cataloniei, de asemenea, a admis o greşeală critică".

"Prin interzicerea manifestării voinţei poporului şi recurgerea la masacre umilitoare pentru oameni, Guvernul Spaniei i-a determinat pe catalani să se gîndească la autodeterminarea politică a statalităţii lor. Procesul a început şi nu poate fi oprit", a spus Şornikov.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?