Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Unde trebuie direcționat fluxul de investiţii ruseşti

11 oct. 2017,, 09:20   Economie
1931 0

Pentru a obţine o creştere progresivă a economiei Moldovei, este necesar ca fluxul de investiţii directe ruseşti să fie redirecţionat spre dezvoltarea industriei şi agriculturii, consideră expertul Organizaţiei de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO), Vasile Şoldan.


Marţi, în cadrul unei mese rotunde, desfăşurată în contextul expoziţiei industriale internaţionale "Expo Russia-Moldova 2017", el a spus că la momentul actual mai mult de o treime (33,8%) din investiţiile ruseşti sînt direcţionate către sectorul energetic, în timp ce ponderea industriei este de 17,8%, iar a agriculturii - numai 1,76%".

"Rusia este unul dintre cei mai mari investitori în economia moldovenească. În anul 2016, volumul total al investiţiilor s-a ridicat la $746,5 mil. MIEPO desfăşoară o politică activă de atragere a investiţiilor ruseşti în producţia de bunuri industriale şi agricole. Această politică se bazează în primul rînd pe avantajele Moldovei: o poziţie geografică avantajoasă, proximitatea pieţelor vestice şi estice; acorduri internaţionale privind zonele de comerţ liber cu ţările CSI, UE şi Turcia, care asigură accesul Republicii Moldova la pieţe cu un potenţial de 880 de milioane de oameni", a spus expertul, care s-a pronunţat pentru dezvoltarea tehnologiilor informaţionale în republică, fabricarea pieselor auto, dezvoltarea industriei uşoare şi a agriculturii.

Reprezentanta Ministerului Economiei şi Infrastructurii, Olga Badanova, a menţionat că "pentru dezvoltarea climatului investiţional, guvernul realizează consecvent politici menite să sporească încrederea între stat şi mediul de afaceri: numărul instituţiilor de control pentru afaceri a scăzut cu 70%, pachetul de documente necesare pentru înregistrarea propriei afaceri a fost redus cu un sfert, controlul financiar-fiscal de fond la noile întreprinderi mici şi mijlocii se efectuează cel mult o singură data într-o perioadă de trei ani".

Reprezentantul Agenţiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuală din Moldova (AGEPI), Andrei Popa, a menţionat că "Agenţia lucrează în strînsă colaborare cu omologul său rus - Rospatent. Rusia şi Moldova au o legislaţie foarte asemănătoare în domeniul protecţiei proprietăţii intelectuale şi aceasta este folosită ca o platformă eficientă în dezvoltarea celor mai avansate tehnologii".

Directorul Centrului de susţine a exporturilor din regiunea Rostov, care este reprezentată la expoziţie de şapte companii, Iuri Şcekaturin, a remarcat faptul că "regiunea este interesată în primul rînd de stabilirea relaţiilor cu Moldova în domeniul sectorului agrar".

"Regiunea Rostov are un mare potenţial - 78% din combinele de recoltat din Rusia sînt produse aici. Sîntem pe locul al doilea după producerea de cereale, floarea-soarelui şi ouă. Volumul anual al comerţului exterior este de $7,7 mlrd. Prin urmare, regiunea Rostov şi Moldova pot şi trebuie să coopereze în domeniul agriculturii, inclusiv viticultură şi vinificaţie", a spus el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?