Moldova – unica țară în care se produc medicamente din spirulină

Moldova – unica țară în care se produc medicamente din spirulină

Anghelina Taran

Savanții moldoveni au creat un preparat unic, fără analog în lume, însă în Moldova acesta nu este cunoscut.

Noi pînă în prezent suferim de pe urma reminiscenței trecutului, precum subestimarea propriilor realizări și închinarea în fața a tot ce este străin. Chiar și timp de o pătrime de veac de viață independentă noi nu am învățat să prețuim potențialul intelectual al țării, să-l utilizăm în beneficiul oamenilor și să cîștigăm pe baza lui. Invenția echipei conduse de academicianul Valeriu Rudic este o adevărată mină de aur, ce poate fi utilizată în medicină, zootehnie, fabricarea produselor alimentare, cosmeticelor, furajelor pentru animale, în mod sigur, pentru că totul are la bază componente naturale.

Uimitoarea spirulină

Directorul Institutului de Microbiologie și Biotehnologie al AȘM, academicianul Valeriu Rudic, se ocupă de studierea spirulinei pe parcursul a 35 de ani. În perioada 1982-83, el a făcut un stagiu la Universitatea Berkeley din SUA (California) și a văzut spirulină sub formă de paste, ciocolată, pastile etc. Produse similare ce conțin spirulină sînt în Japonia, China (acestea fac parte din meniul zilnic al chinezilor și japonezilor), Germania și alte țări. Spirulina este produsă în peste 60 de țări ale lumii. Ea este adăugată în produsele alimentare, cosmetice, este utilizată în medicină.

NOTĂ: spirulina face parte din grupul de cianobacterii și este o sursă de vitamine, enzime și aminoacizi esențiali. Spirulina conține minerale precum fosforul, calciul, magneziu, zincul, cuprul, seleniul. De asemenea, ea conține o cantitate mare de proteine (pînă la 70%) – mai multe decît în ouăle de prepeliță, peștele roșu sau caviarul.

Acest microorganism uimitor a trezit interesul savantului moldovean. Pe atunci, în lume erau efectuate diverse cercetări privind influența componentelor spirulinei asupra diferitor afecțiuni și boli. Spre exemplu, polizaharidele sulfatate prezente în aceste alge au proprietăți imunomodulatoare, antivirale. Ele previn apariția plăcilor aterosclerotice în cazul aterosclerozei și dezvoltarea cirozei ficatului. Organizația Mondială a Sănătății a numit spirulina drept una dintre cele mai bogate organisme în substanțe biologic active (ea conține aproape 50 de asemenea substanțe).

Savanții noștri sînt pionieri

„Existau studii științifice ale componentelor separate ale spirulinei, dar nu a fost obținut un preparat din aceste componente, relatează academicianul Valeriu Rudic. Eu, ca medic, pe atunci eram interesat de obținerea preparatelor din spirulină. Există o părere că cea mai utilă este spirulina proaspătă. În realitate nu e așa, pentru că substanțele biologic active ale spirulinei se află în complexe. Spre exemplu, proteinele sînt legate de hidrocarburi și lipide, sînt și macrocomplexe, alcătuite din aceste substanțe și alți compuși bioactive importanți. De aceea, cînd este utilizată spirulina nativă, doar o parte dintre aceste substanțe este asimilată de organism, iar celelalte sînt eliminate, pentru că organismul nu le poate dezintegra.

Lucrările științifice elaborate în alte țări ne-au fost de mare ajutor, însă noi am mers mai departe. Principala sarcină era să creăm tehnologia. Pe parcursul acestor ani, colegii mei și colaboratorii Valentina Bulimaga, Tatiana, Chiriac, Ludmila Rudi, Liliana Cepoi, Vera Miscu, Liliana Zosim, Daniela Elenciuc, Svetlana Djur au activat în acest domeniu. În primul rînd, noi am obținut standardele biomasei, adică gestionarea problemelor de cultivare a spirulinei în funcție de sarcinile trasate.

A fost elaborată sinteza cu utilizarea diferitor reglatori de creștere, adică era vorba nu doar de cultivarea simplă a cianobacteriilor și microalgelor. De exemplu, era obținută o biomasă cu conținut sporit de aminoacizi sau betacaroten, sau de vitamine etc. Noi am majorat în spirulina cultivată cantitatea de polizaharide, acizi esențiali și alte substanțe folositoare. A fost nevoie de 35 de ani pentru elaborarea acestor tehnologii și obținerea biomasei cu conținut sporit de un element aparte, spre exemplu, de zinc, care este important pentru sistemul imunitar sau seleniu (folosit ca remediu puternic împotriva cancerului, precum și pentru profilaxia unui spectru larg de afecțiuni) sau de vitamina B12 etc.

La etapa următoare noi am elaborat tehnologii speciale de extracție a acestor substanțe biologic active din masa cultivată, purificarea lor, standardizarea și în final am obținut un șir de preparate. Unul dintre ele este cunoscutul BioR®. Poate nu sună modest, dar noi sîntem pionieri în obținerea preparatelor medicinale din cianobacterii și alge. Colegii noștri din Israel care ne-au vizitat au spus: „Noi știm că singura țară în care se obțin medicamente din spirulină este Moldova”.

Avantajele BioR®

BioR® conține acizi esențiali și neesențiali, inclusiv imunoactivi, polizaharide sulfatate, acizi grași, inclusiv polienici, micro- și macroelemente de bază. Are proprietăți antioxidante, citoprotectoare, regeneratoare, imunomodulatoare, antiinflamatoare, antivirale, hepatoprotectoare, de normalizare a echilibrului de grăsimi în sînge și acțiune antiatherogenică.

Potrivit lui Valeriu Rudic, BioR® păstrează celula, previne îmbătrînirea ei și, mai mult, restabilește funcțiile ei dacă ea este afectată de anumiți factori. Preparatul are proprietăți bacteriostatice asupra bacteriilor și ciupercilor patogene. Reiese că BioR® este administrat în cazul multor boli și stări nefavorabile. Acest fapt este bazat pe capacitatea de regenerare a țesuturilor organelor afectate și astfel, de restabilire a funcțiilor lor. Au fost obținute rezultate bune în cazul tratamentului diferitor forme de tuberculoză, utilizînd BioR® drept preparat suplimentar. Desigur, acesta nu este un panaceu, dar în complex cu tratamentul tradițional, sporește semnificativ eficiența lui.

Au fost desfăşurate teste biomedicale şi clinice ale acestui preparat, la care au participat diferite clinici din Moldova. Totodată, preparatul a fost testat în Canada şi Germania. În clinicile de peste hotare au fost testate proprietăţile generale al BioR®. Spre exemplu, în Canada, la Universitatea Laval, în cadrul unei clinici de endocrinologie şi oncologie moleculară au fost studiate şi proprietățile anticanceroase ale BioR®. La Universitatea de Medicină „N. Testemiţanu”, sub conducerea profesorului Valentin Gudumac, au fost efectuate teste biochimice, studiată toxicologia etc.

Un grup de savanţi americani şi japonezi au desfăşurat un studiu în care au folosit biomasa spirulinei pentru tratamentul pacienţilor cu nivel sporit de colesterol în sînge. Un grup primea cîte 4 g de spirulină pe zi, al doilea – cîte 6 g. S-a observat că la cei mai mulţi voluntari din al doilea grup parametrii s-au normalizat peste două luni, iar la cei din primul grup – peste trei luni.

„Dacă luăm 5 g de spirulină (pentru un calcul mai simplu), noi obţinem aproape 1% sau 50mg de BioR®. În timpul testelor clinice era suficientă cîte o capsulă pe zi, pentru ca peste o lună să ajungem la acelaşi rezultat, spune cu mîndrie academicianul. Victoria Ivanov a scris o disertaţie pe această temă. Asta înseamnă că BioR® este de 10 ori mai activă decît biomasa. Anume în asta constă diferenţa dintre BioR®  şi biomasă. Totodată, în biomasă mai sînt şi alţi componenţi pe care îi studiem în prezent. Avînd în vedere problemele legate de sănătatea bărbaţilor (potrivit diferitor date, 40-50% dintre bărbaţi suferă de scăderea funcţiei sexuale şi de infertilitate), noi dorim să creăm un preparat în care, în afară de BioR® vor fi incluși şi alţi compuşi ai spirulinei, care sînt importanţi pentru această patologie, și noi îi avem”.

Savanţii moldoveni au creat o tehnologie de producere a preparatelor medicinale în baza BioR® . Printre acestea se numără şi soluţia injectabilă BioR®. Aceasta este fabricată de SA „FARMACO”, a fost prezent timp de 13 ani pe piaţă. În prezent, fabrica este restructurată, iar producţia preparatului este sistată. Acest medicament era de neîlocuit în stomatologie. El este foarte eficient în cazul afecţiunilor cavităţii bucale. 

Academicianul Valeriu Rudic şi doctorul habilitat, profesorul Valeriu Fala au patentat mai multe metode de producere a pastelor de dinţi în baza BioR® în diferite scopuri, a elixirelor, a gumei de mestecat etc. Acum trei ani a început producerea pastei de dinţi la SRL „Universal-Farm”, precum şi gelul BioR® pentru tratamentul afecţiunilor cavităţii bucale. Totodată, BioR® în supozitoare poate fi folosit în tratamentul patologiilor feminine, dar şi masculine (afecţiuni legate de prostată). Acestea sînt produse de compania „Farma-Prim”. 

„Proprietăţile BioR® se manifestă foarte bine în produsele cosmetologice, deoarece una dintre capacităţile lui este de a menţine tonusul celulei, prevenirea îmbătrînirii şi regenerarea porţiunilor afectate, continuă interlocutorul. Liderul local în cosmetice – Fabrica „Viorica Cosmetic” deja a lansat o serie de produse cu denumirea „Spirulina”. Aceasta constă din şampon şi balsam pentru păr, gel de duş, tonic, mască şi creme pentru faţă, cremă-balsam pentru mîini. Ea are multe reacţii pozitive. Pentru mine ca savant este important ca consumatorul să folosească invenţiile noastre. Sînt foarte bucuros că pe parcursul acestor ani BioR® a fost folosit  la tratarea diferitor patologii și a avut rezultate bune”.

De la ştiinţă la consumator

Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie a AŞM elaborează diferite tehnologii. Dar, după cum se ştie, un număr mare de ideii inovative minunate în Moldova sînt îngropate în pereţii laboratoarelor, de aceea ele rămîn nevalorificate de business. Însă Valeriu Rudic a avut norocul să găsească un partener, pentru a începe producţia pe scară largă a BioR® ca materie primă pentru diferite preparate şi produse fabricate de întreprinderile menţionate. Valeriu Bogdan a crezut în succesul BioR® şi în 2002 a creat mini-fabrica „Ficotehfarm”.

La „Ficotehfarm” sînt create condiţii speciale pentru creşterea spirulinei (invenţie originală patentată de către savanţii moldoveni), unde se produce materie primă pentru BioR® - biomasa de spirulină. Alte ţări importă deseori spirulina crescută în natură, unde există riscul de infectare a ei. Un lot de spirulină este cultivată la comandă, cu anumite proprietăţi, în funcţie de scopul stabilit, pentru a produce BioR® pentru fabricarea unui anumit tip de producţie. Ciclul de creştere a spirulinei este de 7-10 zile. Acest proces este încontinuu. La finalizarea procesului de cultivare este eliminată o parte din spirulină, se adaugă substanţe nutritive şi este crescută mai departe. Primul BioR® pe scară industrială a fost obţinut în 2003, după care în baza lui a apărut soluţia injectabilă, apoi capsulele, supozitoarele etc.

Însă aceste preparate minunate sînt deficitare chiar şi pe piaţa internă. Eu am fost în cîteva reţele de farmacii, întrebînd dacă au preparate în bază de BioR®. Nu este nimic. Doar într-o farmacie mica mi-au arătat supozitoare pentru femei. De ce farmaciştii nu sînt interesaţi să procure preparate autohtone? Cele de import sînt mai scumpe şi le aduc mai multe avantaje? În prezent, consumatorii au acces doar la preparatele cosmetice cu BioR®, care se vînd în reţeaua de magazine “Viorica Cosmetic”.

„Lucrul savantului este să inventeze şi să propună soluţii ştiinţifice, iar de promovarea lor trebuie să se ocupe alte servicii, care trebuie plătite, dar pentru asta nu sînt suficienţi bani, oftează savantul. Îi sînt foarte recunoscător partenerului meu Valeriu Bogdan, cu care am lansat această afacere. El nici pînă azi nu a întors toate datoriile. Noi mai avem şi alte invenţii interesante. În multe ţări spirulina este utilizată drept supliment furajer şi alimentar. Însă noi, în baza BioR®, obţinem un preparat foarte interesant pentru apicultură – Apispir. Acesta fortifică familia de albine, capacităţile lor de zbor, productivitatea, rezistenţa, sporeşte cu pînă la 24-30% cantitatea de miere obţinută şi calitatea ei, şi este ieftin. Însă apicultorii noştri, nu ştiu de ce, nu s-au interesat de acest preparat (noi am discutat despre asta cu conducerea Asociaţiei), preferînd să procure preparate de import. Apispir este produs de Ficotehfarm. Un flacon de 10 ml costă 12 lei. Îl vindem practic la preţul de cost, pentru a trezi interesul oamenilor. Un flacon este suficient pentru o familie de albine. Spre exemplu, dacă luăm la minim – 10 kg de miere de la o familie şi sporirea productivităţii cu 20%, atunci se poate obţine suplimentar 2 kg de miere. Dacă aceasta se vinde cu 50 lei/kg, atunci venitul va constitui 100-12=88 de lei. Noi sîntem gata să le oferim şi gratuit, pentru ca oamenii să afle despre acest preparat minunat. Dar, deocamdată, doar un profesor din Franţa a manifestat interes. Vom vedea ce va ieşi din asta.

Asemenea preparate sînt solicitate şi pe pieţele de export. Compania „Eurofarmaco” a înregistrat în Moldova şi România trei (două dintre care sînt noi) preparate sub formă de aditivi alimentari. Este deja cunoscutul BioR® în capsule, Imunobior® (conține, în afară de BioR®, zinc, un şir de polizaharide polisulfatate în cantităţi mari şi alte substanţe din acest spectru) şi Aterobior® (BioR®, fosfolipide, acizi graşi nesaturaţi, proteine, care pun accentul pe afecţiunile ficatului, sistemului cardiovascular etc.). Două preparate noi sînt înregistrate drept suplimente alimentare, pentru că exportul medicamentelor necesită cheltuieli majore. Noi nu ne putem permite acest lucru, deoarece nu avem nicio susţinere. Noi „fierbem” doar în republică, deşi există o cerere mare peste hotare la preparatele noastre, mai ales în stomatologie. Stomatologii din România, Rusia, Israel, Spania, venind în Moldova, procură din farmacii aceste preparate. Totuşi, noi le sîntem recunoscători şi aşa, pentru că aceste studii şi inovaţii nu se prăfuiesc pe rafturi, iar multe dintre ele sînt implementate.  

Cînd „Farmaco” a lansat soluţia injectabilă BioR®, aceasta a avut un succes colosal. Ne sună stomatologii din republică şi din alte ţări şi ne întreabă cînd va fi din nou în vînzare?

Visul de a construi un centru

„În cadrul fabricii noastre mici noi asigurăm ţara fără probleme, susţine academicianul Valeriu Rudic. Dacă ar exista mai multe posibilităţi financiare, am putea spori capacitatea de producţie. Totodată, apariţia preparatelor noastre pe piaţa românească (asta e deja Uniunea Europeană cu frontiere deschide între ţările membre) ne permite să sperăm la o majorare a volumului de producere a BioR® şi a altor preparate medicinale, cosmetice, pentru industria alimentară şi preparatelor veterinare (preparatele veterinare BioR® stimulează spermatogeneza la producătorii de spermă în zootehnie) etc., pentru a produce nu doar pentru Moldova, dar şi pentru export. Putem exporta atît BioR®, cît şi preparate pe baza lui. În multe ţări sînt asemenea centre”.  

Realizările savanţilor moldoveni au fost recunoscute la nivel internaţional în comunitatea ştiinţifică. Academicianul Valeriu Rudic şi colegii lui, academicianul Aurelian Gulea, Liliana Cepoi, Svetlana Codreanu, Tatiana Chiriac, Valentina Bulimaga sînt decoraţi cu medalie de aur, precum şi cu două premii ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale, au obţinut numeroase premii ale altor ţări – SUA; România, Belgia, Ungaria, Rusia, Maroc, Croaţia, Elveţia, Bosnia şi Herţegovina, Ucraina şi Moldova. În cadrul expoziţiilor internaţionale, academicianul şi colegii lui au obţinut pentru invenţiile lor peste 300 de medalii, două treimi dintre care sînt pentru cercetările în baza spirulinei şi BioR®.  

„Aceste distincţii sînt o apreciere a eficienţei invenţiei, spune Valeriu Rudic. Pentru noi aceasta înseamnă prestigiul ţării, un indiciu că noi facem ceva nou la nivelul standardelor mondiale. Un colectiv întreg munceşte nu doar la crearea, dar şi la dezvoltarea tehnologiilor BioR®. Noi activăm în această direcţie împreună cu savanţi din alte domenii ale ştiinţei. Chimistul, academician Aurelian Gulea sintetizează substanţe chimice – regulatorii creşterii spirulinei. Biochimistul profesorul Valentin Gudumac efectuează teste biochimice speciale. Academicianul Ion Toderaş ne ajută să cream preparate în baza BioR® pentru zootehnice şi apicultură. De aceea, BioR® este un rezultat comun al muncii multor oameni”.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load