X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

PD vrea să elibereze mediul de afaceri de presiuni

10 oct. 2017,, 12:00   Politică
3716 5

Un proiect de lege care are drept scop eliberarea mediului de afaceri de presiunea organelor de drept a fost pus în discuție la ședința săptămînală a Partidului Democrat, informează NOI.md.

Inițiativa aparține Ministerului Justiției și a primit sprijinul politic al fracțiunii democrate, după cum a comunicat deputatul Sergiu Sîrbu. Potrivit lui, guvernarea a primit mai multe plîngeri din partea oamenilor de afaceri și investitorilor străini în care au fost denunțate presiunile exercitate de organele cu funcții de control asupra acestora.

Democrații sînt de părere că legislația în vigoare este severă și deloc prietenoasă mediului de afaceri. Potrivit lor, sancțiunile trebuie să fie proporționale cu faptele comise, iar agenții economici să aibă posibilitatea să-și răscumpere vina.

„De multe ori, în practică se întîmplă că, atunci cînd există o încălcare, o faptă economică nonviolentă, se fac percheziții, se ridică acte, activitatea companiei este paralizată. Pînă se clarifică lucrurile, are de suferit agentul economic. În prezent legislația nu reglementează situația în care acest agent economic, care își recunoaște vina și achită toate prejudiciile, să-și poată continua activitatea. Noi avem sancțiuni foarte dure – privațiunea de libertate. Este un mecanism mult prea dur”, a explicat Sîrbu.

Inițiativa legislativă prevede sporirea mecanismelor de protecție a oamenilor de afaceri împotriva controalelor excesive din partea statului, cum ar fi perchezițiile abuzive și ridicarea actelor. Proiectul mai prevede că o faptă va putea fi considerată penală doar după ce au fost epuizate mecanismele de remediere sau dacă reprezintă un risc iminent pentru ordinea publică. „În cazul infracțiunilor economice se va pune accentul pe recuperarea prejudiciului, îndreptarea greșelilor și prevenirea unor greșeli pe viitor”, a specificat Sîrbu.


Proiectul urmărește și revizuirea competențelor unor organe de drept în sfera controalelor. În opinia autorilor, în Moldova sînt prea multe instituții cu astfel de atribuții. Inițiativa urmează a fi supusă dezbaterilor publice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?