Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Jurnaliștii protestează la Consiliul Superior al Magistraturii

10 oct. 2017,, 12:25   Societate
3132 1

Update. 12.25

Solicitarea jurnaliștilor privind publicarea integrală a hotărîrilor de judecată, fără secretizarea numelor ce figurează în dosare, a fost satisfăcută de Consiliul Superior al Magistraturii.

Membrii CSM au aprobat regulamentul care permite publicarea numelor și prenumelor din deciziile de judecată, document elaborat de Curtea Supremă de Justiție. Documentul a fost aprobat în timp ce un grup de jurnaliști și activiști civici protestau la sediul instituției.

10.20 Mai mulți jurnaliști și reprezentanți ai societății civile protestează la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, față de intenția de secretizare a datelor, informează NOI.md.

Grupul de protestatari se arată nemulțumiți de noul regulament de publicare a hotărîrilor judecătorești, examinat astăzi la ședința CSM. Potrivit lor, prin acest regulament se încearcă depersonalizarea hotărîrilor judecătorești, astfel încît identitatea persoanelor fizice care figurează în dosare va fi secretizată.

„Proiectul prevede anonimizarea în hotărîrile judecătorești publicate pe portalul web al instanțelor judecătorești a identității tuturor persoanelor fizice. Aceasta va împovăra semnificativ jurnalismul de investigație și va face imposibilă găsirea de către public a hotărîrilor judecătorești în cauzele de rezonanță și a informațiilor despre modul de examinare a acestor cauze. Aceasta vă reduce și mai mult încrederea în justiție”, susțin activiștii.


Noul regulament prevede excluderea datelor cu privire la numele și prenumele părților din hotărîrile judecătorești publicate pe portalul instanțelor, ceea ce va face imposibilă găsirea hotărîrilor judecătorești de către jurnaliști și public; plasarea pe portalul instanțelor de judecată a informației despre ședințele de judecată cu cel puțin 3 zile înainte de desfășurare și radierea informațiilor după încheierea ședințelor de judecată. Potrivit protestatarilor, acest fapt va îngreuna foarte mult monitorizarea dosarelor de rezonanță.

O altă prevedere care trezește îngrijorările se referă la extinderea categoriilor de hotărîri judecătorești care nu vor mai fi publicate pe portalul instanțelor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?