X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Mănăstirea Secu - patru secole de istorie

9 oct. 2017,, 18:40   Societate
2804 0

Mănăstirea Secu este una dintre vechile vetre monahale ortodoxe din Moldova. Este situată în localitatea Pipirig, despre care Ion Creangăpovestea cu drag în amintirile sale, la o distanță de circa 20 km de Tîrgu Neamț.

Manastirea Secu se află în vecinătatea Mănăstirii Neamț, cea mai veche mănăstire din județul Neamț și a Mănăstirii Sihăstria.

Mănăstirea a fost construită de către marele vornic Nestor Ureche, tatăl marelui cronicar Grigore Ureche, pe locul unei mici sihăstrii, numită "Schitul lui Zosima", întemeiat în anul 1564. A dost sfințită la 5 octombrie 1602. Nestor Ureche, împreună cu soția sa Mitrofana, ctitoresc mănăstirea de piatră, în formă de cetate dreptunghiulară, cu biserica mare în mijlocul zidurilor cu hramul „Tăierea capului Sfîntului Ioan Botezătorul".

Marele vornic Nestor Ureche, unul dintre cei mai bogați boieri ai Moldovei și-a înzestrat ctitoria cu odoare, cărți și moșii. Cea mai impresionantă construcție a complexului este biserica cea mare, cu hramul „Tăierea Capului Sfîntului Ioan Botezatorul". Lăcașul respectă stilul arhitectural tradițional al bisericilor ortodoxe, cu naos, pronaos, altar și pridvor, fiind o construcție masivă, cu o turlă imensă deasupra naosului. Ineditul complexului mănăstiresc este reprezentat de zidul de piatră imens ce înconjoară toate construcțiile, ale cărui ziduri ating și trei metri lățime și în jur de nouă metri înălțime, avînd turnuri la colțuri și inchizînd o incintă dreptunghiulară, cu dimensiunile de 95x75 m. Pe latura vestică se află masivul turn al intrării, avînd la primul etaj o încăpere boltită semicilindric, iar la cel de al doilea etaj, clopotnița, continuarea articolului citiți aici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?