Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Sindicatele propun îmbunătăţirea Legii cu privire la pensii

9 oct. 2017,, 16:10   Societate
3217 0

Actuala lege cu privire la pensii, adoptată în decembrie 2016, discriminează beneficiarii acestora şi trebuie îmbunătăţită, consideră Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM).


CNSM, în parteneriat cu Fundaţia Friedrich Ebert (FES) Moldova, a elaborat un document de politici care cuprinde noi formule de calculare a pensiei, ce permite creşterea ratei de înlocuire a salariilor, introducerea pensiei anticipate, posibilitatea recalculării pensiei pentru pensionarii care continuă să muncească.

„Reformele se fac pentru a aduce beneficii cetăţenilor. Sperăm că reforma sistemului de pensii va contribui la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale populaţiei şi să fie respectate principiile de echitate socială. Oamenii trebuie să-și poată expune părerea, iar vocea lor să fie auzită de autorităţi. Deşi există unele aprecieri pozitive ale mersului implementării reformei sistemului de pensii, aceasta conţine anumite carenţe, iar noi pledăm pentru continuarea unui dialog constructiv pentru a le depăşi", a subliniat preşedintele CNSM, Oleg Budza.

Expertul internaţional în sistemul de pensii Martin Hutsebaut, care a acordat sprijin CNSM la elaborarea propunerilor pentru reforma sistemului de pensii, a menţionat că implementarea acestei reforme era o necesitate pentru societatea moldovenească, însă trebuie efectuate reforme şi în alte domenii pentru a asigura viabilitatea reformei sistemului de pensii.

„Cea mai mare provocare pentru autorităţi este să găsească acum soluţii care ar contribui la creşterea numărului populaţiei angajate oficial în cîmpul muncii şi la reducerea drastică a ponderii economiei informale. Totodată, trebuie examinată oportunitatea creării unor fonduri private de pensii, însă doar în urma unei analize minuţioase a acestui aspect, în contextul realităţilor social-economice şi politice din Republica Moldova", a spus el.

Pentru a înlătura lacunele identificate, participanţii la masa rotundă şi experţii au propus mai multe modificări la Legea privind reforma sistemului de pensii: îmbunătăţirea condiţiilor de pensionare pentru lucrătorii aflaţi în condiţii grele şi nocive, asimilarea stagiului de cotizare a perioadelor necontributive de îngrijire a părinţilor cu vîrsta de peste 75 de ani, indexarea pensiilor de fiecare dată cînd inflaţia creşte peste 2%, extinderea dreptului la pensie de urmaş, diversificarea alocaţiilor sociale de stat în funcţie de durata perioadei de contribuţie.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?