Boxerii din Grimăncăuţi au eclipsat adversarii la Campionatul Moldovei (VIDEO)

Boxerii din Grimăncăuţi au eclipsat adversarii la Campionatul Moldovei (VIDEO)

Campionii Moldovei în zece categorii de greutate au fost desemnaţi conform bilanţului Campionatului naţional jubiliar la box, ediţia a 70-a.

 

Cel mai frecvent pe podiumul de onoare au urcat discipolii Şcolii republicane de box din Grimăncăuţi. Discipolii Antrenorului emerit al Moldovei Petru Caduc au cîştigat şase medalii de aur din cele zece posibile, confirmînd titlul de „forjerie” a talentaţilor boxeri moldoveni de talie internaţională, comunică NOI.md.

Pentru Veaceslav Gojan, sportiv cu renume, Maestru emerit al sportului, premiant cu bronz al Jocurilor Olimice de la Beijing, campion şi vicecampion al Europei, finalist al Cupei Mondiale, campion al Uniunii Europene, actuala medalie de campion al Moldoveui este a 15-a în cariera sa. În categoria de greutate pînă la 56 kg discipolul Şcolii de box din Grimăncăuţi a repurtat o victorie sigură la puncte în lupta cu adversarul din Chişinău, Veaceslav Plotnic. După cum a relatat noul campion, el intenţionează să abandoneze cariera sportivă. „Văd că în fiecare an vin tot mai mulţi sportivi tineri şi ambiţioşi, care sînt gata să cucerească atît culmile naţionale, cît şi cele internaţionale. Voi finaliza cariera atunci, cînd locul meu îl va ocupa un luptător bun sub toate aspectele. Cred că „succesor” poate fi chiar adversarul meu principal în categoria pînă la 56 kg, Veaceslav Plotnic. Eu susţin sistematic cu dînsul sparring-uri şi sînt sigur de potenţialul lui”, a spus Gojan după lupta sa victorioasă.

Un alt vestit boxer, care reprezintă Şcoala republicană de box din Grimăncăuţi, Vasile Belous, a învins în lupta cu alt reprezentant al Chişinăului, Octavian Gratii. Belous, fiind Maestru al sportului de categorie internaţională, premiant cu bronz al Campionatului Europei, participant la Jocurile Olimpice de la Londra, campion al Jocurilor Mondiale de Arte Marţiale şi premiant cu bronz al Campionatului Mondial pentru studenţi, a demonstrat încă o dată clasă superioară şi prin decizia unanimă a arbitrilor a cîştigat medalia de aur în categoria pînă la 69 kg.

Încă patru discipoli ai Şcolii de box din Grimăncăuţi nu au avut egal în categoriile lor de greutate. Astfel, Dumitru Galagoţ, maestru al sportului de categorie internatională, la cîntarul de pînă la 64 kg l-a învins pe Serghei Roman din Chişinău, iar Victor Carapcevschi în categoria de greutate pînă la 75 kg l-a învins cu siguranţă pe reprezentantul Găgăuziei, Valeriu Sîrbu. În categoriile grele pînă la 91 kg şi peste 91 kg au eclipsat, de asemenea, discipolii lui Petru Caduc. Mihail Muntean a cîştoigat la puncte de la Aurel Ignat din Chişinău, iar Alexei Zavatin a avut nevoie de o rundă, ca să spargă rezistența lui Daniil Cvarişciuc din Bălţi.

În celelalte patru categorii de greutate medaliile de aur le-au cîştigat reprezentanţii oraşelor Chişinău, Hînceşti şi Tiraspol. Sportivul din capitală Anton Işceco în cea mai uşoară categorie de greutate pînă la 49 kg a cîştigat în disputa cu Marin Tofan, Dorin Bucşa în categoria pînă la 60 kg cu diferenţa de doar un punct l-a învins pe adversarul principial Mihail Cvasiuc, iar originarii din Transnistria, Dmitri Platanovschi şi Dmitri Coşciuc, s-au dovedit a fi mai puternici, respectiv, în categoriile pînă la 52 kg şi pînă la 81 kg.

Federaţia de Box a înmînat, de asemenea, figurine onorabile pentru contribuție la dezvoltarea sportului național. Cel mai bun boxer al turneului a fost recunoscut Veaceslav Gojan, iar îndrumătorul lui, Petru Caduc, a cîştigat pe bună dreptate titlul de cel mai bun antrenor. Distincţia pentru succese remarcabile în toată istoria boxului autohton i-a revenit lui Timofei Screabin, premiant cu bronz al Jocurilor Olimpice de la Seul din 1988, Maestrlu emerit al sportului din URSS. Vestitul veteran în discuţai cu reporterul NOI.md a relatat că, după părerea lui, “boxul moldovenesc s-a afirmat”. “Rămîne doar să dorim tinerilor nostri sportivi să “ţină” cît mai repede pasul cu liderii selecţionatei. Decalajul între boxerii de frunte şi acei, care de-abia se afirmă, este foarte semnificativ. Cînd luptătorii din toată Moldova vor veni la Şcoala republicană de box din Grimăncăuţi şi vor participa împreună cu dînşii la cantonamente, atunci situaţia se va ameliora considerabil”, a opinat Timofei Screabin.

Precizăm, Campionatul Moldovei, care s-a finalizat la Chişinău, a fost prilejuit de jubileul de 70 de ani din ziua iniţerii boxului în republică. Au participat circa 80 de sportivi din diverse regiuni ale ţării. Evenimentul a fost organizat de Federaţia de Box şi susţinut de Comitetul Naţional Olimpic şi Sportiv.

 

 

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load