Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Laureații Premiului Nobel au relatat prin ce este periculos Trump

7 oct. 2017,, 01:28   Externe
3208 0

Președinția lui Donald Trump în SUA 'pune în lumină' riscul nuclear la nivel mondial, consideră Campania Internațională pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN), coaliție de organizații civice anunțată vineri, la Oslo, drept cîștigătoare a Premiului Nobel pentru Pace pe anul 2017, transmite AFP.

'Alegerea președintelui Donald Trump i-a făcut pe mulți oameni să simtă un disconfort la ideea că el poate, de unul singur, să autorizeze arme nucleare', a declarat directoarea ICAN, suedeza Beatrice Fihn, într-o conferință de presă la Geneva.

Ea a criticat și faptul că noul lider american a arătat că 'nu îi ascultă' întotdeauna pe experți.

'Dacă va simțiți inconfortabil la ideea că Donald Trump ar putea avea arme nucleare (...), atunci trebuie să vă simțiți inconfortabil la ideea însăși a armelor nucleare', care 'nu aduc securitatea și stabilitatea', a comentat reprezentanta Campaniei.

'Nicio țară serioasă în materie de principii umanitare nu ar trebui să întreprindă astfel de activități' nucleare, a adăugat ea, chemînd la dialog părțile în conflict în probleme nucleare.


'Negocierile au demonstrat că pot fi eficace', a mai spus Beatrice Fihn, lansînd un apel la susținerea acordului privind programul nuclear iranian, cu atît mai mult cu cît 'Iranul se conformează acordului'.

ICAN, care grupează sute de organizații neguvernamentale, s-a mobilizat în favoarea adoptării Tratatului de interzicere a armelor nucleare.

Textul, adoptat la ONU de 122 de state pe 7 iulie, propune pentru prima oară interdicția de a dezvolta, stoca sau amenința cu utilizarea armei atomice. Importanța sa rămîne însă mai ales simbolică, în condițiile în care puterile nucleare au refuzat să adere la tratat.

Acesta va intra în vigoare după ratificarea sa de către 50 de state, obiectiv așteptat de ICAN să fie atins 'la sfîrșitul lui 2018', a mai afirmat Beatrice Fihn.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?