Schema în care ar fi implicat un viceministru și trei afaceriști, dezvăluită

Schema în care ar fi implicat un viceministru și trei afaceriști, dezvăluită

Procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA au reţinut, astăzi, un viceministru al finanţelor, dar şi trei oameni de afaceri, într-un dosar ce vizează fapte de corupţie, exprimate prin tentativă de trucare a unor licitaţii publice.

Atît demnitarul, cît şi reprezentanţii agentului economic sînt suspectaţi de corupere pasivă şi activă.

Potrivit materialelor cauzei penale, în perioada august 2017 – prezent, unul dintre viceminiştrii finanţelor, cunoscînd că, prin Hotărîrea Guvernului nr.573, din 19 iulie 2017, s-a dispus alocarea sumei de 15 000 000 de lei din fondul de rezervă al Guvernului pentru consolidarea bazei tehnico-materiale a Instituţiei Medico-Sanitare Publice „Spitalul Clinic Republican”, ar fi încercat să convingă persoane din conducerea spitalului că transferul acestor bani depinde exclusiv de decizia ei, iar pentru ca spitalul să beneficieze de suma menţionată, trebuie să i se ofere o recompensă. De asemenea, funcţionara ar mai fi promis că poate favoriza alocarea suplimentară a unei sume similare pentru lucrările de reparaţie şi renovare a instituţiei, decizia urmînd a fi luată în perioada septembrie-octombrie 2017, cînd se va rectifica bugetul.

În continuarea intenţiilor sale infracţionale, viceministrul finanţelor i-ar fi cerut reprezentantului Spitalului Clinic Republican să favorizeze reprezentanţii unor companii ce practică afaceri în domeniul construcţiilor, la licitaţia publică ce urma să aibă loc pe 11 octombrie 2017. În schimbul desemnării acestora drept cîştigători, demnitarul i-ar fi promis reprezentantului instituţiei o recompensă de 5 la sută din suma alocată, iar 5 procente i-ar fi revenit ei.

În acest caz, procurorii şi CNA au pornit o cauză penală pentru corupere pasivă şi activă. Asta după ce reprezentantul Spitalului Republican a denunţat fapta, imediat fiind dispuse toate acţiunile pentru documentarea, sub toate aspectele, a cazului. Pentru confirmarea probatoriului, astăzi au fost efectuate percheziţii la domiciliile, automobilele, oficiile şi birourile de serviciu ale viceministrului finanţelor şi agenţilor economici implicaţi. În consecință, au fost reţinute patru persoane, între care un viceministru al finanţelor şi trei oameni de afaceri.

Legislaţia în vigoare prevede de la 7 la 15 ani cu amendă în mărime de la 8000 la 10000 de unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

 Dosarul se află în gestiunea Procuraturii Anticorupţie.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load