X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3991

Un sultan a sărbătorit 50 ani de domnie

6 oct. 2017,, 04:00   Externe
3398 0

Sultanul Bruneiului a celebrat joi împlinirea a 50 de ani de cînd a devenit monarhul acestui mic dar bogat stat petrolier din Asia de Sud-Est, defilînd într-o trăsură aurită, înainte de a prezida o ceremonie tradițională în palatul său uriaș, informează AFP.

Zeci de mii de persoane reunite pe străzile din capitala Bandar Seri Begawan au fluturat drapelul sultanatului și l-au aplaudat pe sultanul Hassanal Bolkiah, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, la trecerea trăsurii sale, ce a fost trasă de 50 dintre supușii lui.

Ansambluri folclorice au participat la această procesiune fastuoasă, punctul culminant al unor manifestări întinse pe durata a două săptămîni și care au fost organizate în onoarea monarhului care ocupă locul al doilea în topul celor mai longevivi suverani în exercițiu, după regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii.

În vîrstă de 71 de ani, Hassanal Bolkiah domnește autoritar după abdicarea tatălui său, în octombrie 1967, în această țară tropicală ce are dimensiunea unui departament francez. Brunei este o enclavă în Malaysia, pe coasta nordică din Borneo, și are un subsol bogat în hidrocarburi și gaze. Populația sa este majoritar musulmană.

Anii petrecuți la putere de sultanul Hassanal Bolkiah au fost marcați de controverse, în special de introducerea charia în 2014, care a provocat pe plan mondial apariția multor apeluri prin care turiștii erau îndemnați să boicoteze hotelurile aparținînd monarhului.


Cu cîțiva ani înainte, o ceartă familială a dus la dezvăluirea stilului de viață fastuos pe care îl ducea fratele mai tînăr al sultanului, prințul Jefri Bolkiah, și a gusturilor sale îndoielnice. Prințul a fost acuzat că întreținea un harem de metrese occidentale și că își botezase unul dintre iahturile sale de lux cu numele de "Sîni".

Sultanul este proprietarul, printre altele, al lanțului de hoteluri Dorchester Collection, care deține Plaza Athenee din Paris și alte stabilimente prestigioase din Londra, Milano și Roma, dar și al Bel-Air Hotel și Beverly Hills Hotel din Los Angeles.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?