X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Într-o localitate din Moldova un preot a anulat toate taxele bisericești

5 oct. 2017,, 10:21   Societate
10085 11

Deși taxele bisericești au fost mereu subiect de discuții contradictorii în societatea noastră, ele continuă să existe în parohiile din Republica Moldova.

Oamenii sînt nevoiți să achite pentru botez, cununie sau înmormîntare, indiferent dacă își pot permite acest lucru sau nu. O excepție totuși a făcut parohul bisericii din satul Mihuleni, raionul Șoldănești, preotul Ioan Graur, anulînd toate taxele bisericești. „Acest fapt trebuie urmat de toți preoții din țară”, a afirmat el.

„Acolo unde este taxă, nu mai este har”, spune parohul Ioan Graur, care precizează că, din luna februarie curent, de cînd a venit la parohia bisericii din satul Mihuleni, a decis să anuleze toate taxele, gîndindu-se în primul rînd la cei săraci, care nu-și pot permite să achite taxele.

Părintele a relatat pentru Deschide.md că „are din ce să-și cîștige existența”, avînd o mică afacere în orașul Șoldănești. „Așa este scris și în Biblie, punctează parohul, "prin sudoarea frunții tale îți vei cîștiga pîinea””, menționînd că afacerea pe care o gestionează îi ajunge „pentru lucrurile lumești” - să își hrănească familia, soția și cei doi copilași, și chiar pentru a întreține biserica.

„Pentru mine, să săvîrşesc slujbe este o datorie în fața Domnului, fără să fie vorba de bani sau de altceva. Eu sînt obligat, pentru că, mai apoi, voi răspunde pentru faptele mele. Fiecare om are nevoile sale: care are copii de întreținut, care bătrîni, bolnavi, care nu are loc de muncă sau alte griji. Eu nu pot să-mi permit să le spun: plătiți-mi pentru asta sau asta. Eu încerc cu puterile mele să fac totul”, ne-a povestit parohul Ioan.


Potrivit preotului, cea mai mare satisfacție pentru el este atunci cînd vede mulți enoriași la slujbele sale. Acesta spune că, pe lîngă oamenii din sat, vin foarte mulți și din orașul Șoldănești. Oamenii „vin cu inima deschisă, pentru că știu că nimeni nu le impune nimic”, a adăugat parohul.

„Cine vine pentru un eveniment mai special și vrea să lase o taxă anumită, o folosim pentru întreținerea bisericii. În biserică la noi nu se făcuse reparație de 20 de ani, iar de cînd am venit la parohie, cu ajutorul prietenilor mei de peste hotare, cu forțele proprii și cu ajutorul enoriașilor, am reușit să reparăm și să aducem biserica într-o stare mai bună”, a adăugat părintele Ioan.

Biserica din satul Mihuleni, raionul Șoldănești, se subordonează Mitropoliei Moldovei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?