Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Cît cîştigă laureaţii premiului Nobel

5 oct. 2017,, 00:30   Externe
3452 0

Pe lîngă glorie şi recunoaştere, laureaţii premiului Nobel primesc şi un premiu financiar. V-aţi întrebat vreodată cît cîştigă?

Fundaţia Nobel a anunţat luni că recompensa financiară pe care o vor primi laureaţii de anul acesta va fi cu un milion de coroane mai mare (echivalentul a 105.000 de euro) decît suma de anul trecut. Aşadar, laureaţii vor primi 9 milioane de coroane (aproximativ 944.000 de euro) anul acesta.

Laureaţii Premiului Nobel 2017 pentru medicină sînt Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash şi Michael W. Young pentru descoperirile lor în controlarea mecanismelor moleculare ale ritmului circadian.

Prin utilizarea muştelor de fructe ca model al unui organism, laureaţii premiului Nobel pentru Medicină din acest an au reuşit să izoleze o genă care poate controla ritmul biologic zilnic. Specialiştii au dovedit că această genă deţine o proteină care se poate acumula în interiorul celulei pe parcursul nopţii şi care se degradează pe parcursul zilei. În urma analizelor, cei trei cercetători au identificat componente ale proteinei prin intermediul cărora a putut fi expus mecanismul care stă la baza ritmului din interiorul celulei. În prezent, putem recunoaşte funcţiile biologice ale ritmului circadian prin intermediul aceloraşi principii în celulele organismelor multicelulare, inclusiv cele ale oamenilor, afirmă laureaţii Premiului Nobel 2017 pentru Medicină.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?