X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Regele Felipe al Spaniei atac la autorităţile Cataloniei

4 oct. 2017,, 19:00   Externe
3003 0

Regele Spaniei, Felipe al VI-lea, a rupt tăcerea după referendumul asupra independenţei, ţinut pe 1 octombrie în Catalonia.

Un discurs aşteptat, al monarhului, care nu mai luase cuvântul de mult timp şi care a spus concetăţenilor săi că Spania ''trăieşte momente foarte grave ale vieţii sale democratice''. '' Vom reuşi să mergem înainte fiindcă credem în ţara noastră'', a adăugat el vorbind despre ''dorinţa tuturor spaniolilor de a convieţui în pace şi libertate''.

În cuvintele regelui a lipsit o condamnare pentru imaginile de după referendum care arătau episoade de violenţă care au implicat poliţia şi manifestanţii. ''Puterile legitime ale Statului - a spus -trebuie să asigure ordinea constituţională, valabilitatea Statului de drept, inclusiv autoguvernarea Cataloniei, bazată pe Constituţie şi pe Statutul de Autonomie''

Tocmai violenţa a dus pe catalani, pînă în 300.000 de oameni, potrivit poliţiei municipale, din nou la ocuparea pieţelor şi a străzilor, ca protest după ce sute de persoane au fost rănite în ziua votului. ''Lipsă de loialitate intolerabilă'' a definit regele comportamentul autorităţilor locale, pe care le acuză de ''conduită iresponsabilă''.

''Nicio soluţie. Nicio referire la răniţi, unii foarte grav. Nicio chemare la dialog. Discurs iresponsabil şi nedemn pentru un şef de Stat'', a scris primarul Barcelonei, Ada Colau, comentând discursul regelui Felipe al VI-lea, legat de referednumul catalan.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?