Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Curtea Constituțională pune punct în disputa dintre Președinție și Guvern

4 oct. 2017,, 10:58   Politică
6406 8

Curtea Constituțională a respins sesizarea șefului statului pe marginea hotărîrii Guvernului de a permite participarea unui contingent militar al Armatei Naţionale la stagiul de instruire din Ucraina, informează NOI.md.

Igor Dodon a solicitat Curții să exercite controlul constituționalității acestei hotărîri într-o sesizare depusă pe 7 septembrie curent. Drept răspuns, Curtea a declarat inadmisibilă sesizarea. Curtea a constatat că în cazul dat este vorba despre executarea tratatelor internaţionale, iar această obligație revine anume Guvernului.

Șeful statului a pretins în sesizare că Guvernul și-a depășit competența, aprobînd hotărîrea de participare a militarilor, contrar procedurii prevăzute de lege și, prin urmare, a încălcat principiul separației puterilor în stat.

Curtea a mai constatat că Guvernul a aprobat participarea unui contingent militar al Armatei Naţionale la stagiul de instruire fără armament, muniţii şi tehnică militară, și nicidecum a unor unități militare, cum se menționează în sesizarea semnată de Dodon.

Mai mult, Curtea relevă că hotărîrea Guvernului, pe moment, este un act consumat, întrucît a fost emis pentru o activitate concretă, care deja s-a realizat.


„Prin urmare, avînd în vedere raționamentele enunțate supra, Curtea reține că sesizarea este nefondată și nu poate fi acceptată pentru examinare în fond”, se arată în decizia CCM.

Menționăm că, la începutul lunii septembrie, între Președinție și Guvern a izbucnit un scandal, după ce Igor Dodon le-a interzis militarilor moldoveni să participe la exerciții militare în Ucraina, argumentînd că ele se desfășoară sub egida NATO. La scurt timp, Guvernul a suspendat hotărîrea lui Dodon și a emis o altă dispoziție privind participarea militarilor moldoveni la exercițiul multinațional din țara vecină. În cele din urmă, Armata a ales să se supună dispoziției lui Filip.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?