Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

În Ocniţa proprietari de terenuri agricole au rămas fără pămînturi

3 oct. 2017,, 16:40   Societate
2709 0

Zeci de proprietari de terenuri agricole din Grinăuţi-Moldova, raionul Ocniţa, s-au pomenit într-o situaţie absurdă.

Sătenii spun că şeful unei gospodării ţărăneşti din localitate le lucrează abuziv pămînturile, deşi ei au reziliat contractele cu acesta încă acum un an. Mai mult, ei l-au acţionat în judecată pe fermier şi chiar au obţinut cîştig de cauză, dar problema rămîne nerezolvată.

Acum 10 ani, peste 50 de gospodari din Grinăuţi-Moldova au semnat contracte de arendă cu un producător agricol local. Din cauza unor neînţelegeri care au apărut între cele două părţi, anul trecut, sătenii au hotărît să-şi ia pămînturile înapoi. Ei susţin că au reziliat contractele, însă fermierul continuă să le lucreze abuziv loturile.

Proprietarii de terenuri mai spun că, pentru a nu rezilia contractele, producătorul agricol le-ar fi promis că, pe lîngă partea de recoltă prevăzută în documente, le va mai da zahăr, fructe şi legume. Lucru care nu s-a întîmplat.

La rîndul său, fermierul a dat vina pe săteni şi a spus că aşa cum ei nu au grijă de terenurile care le aparţin, lui nu-i rămîne decît să le lucreze pentru ca acestea să nu rămînă pîrloagă. Producătorul agricol a adăugat că a investit mulţi bani în lucrările de întreţinere a solului, iar cei care îşi vor terenurile agricole înapoi trebuie să achite toate cheltuielile suportate în ultimii doi ani.

Chiar şi aşa, cei 50 de proprietari de pămînt spun că nu vor renunţa. Ei susţin că vor solicita eliberarea titlurilor de proprietate de la "Cadastru", ca să ştie care sînt terenurile lor, pentru a le putea îngriji de sine stătător. Conducerea primărie din localitate nu a fost de găsit pentru a comenta situaţia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?