Factorul surprinzător care ar fi dus la apariţia vieţii

Factorul surprinzător care ar fi dus la apariţia vieţii

O echipă de cercetători israelieni au arătat cu ajutorul unei simulări computerizate că moleculele care au dus la apariţia vieţii au fost formate de spargerea bulelor din apă.

Printre multele teorii şi speculaţii cu privire la apariţia vieţii pe Terra, aceasta este probabil una dintre cele mai surprinzătoare, dar în niciun caz una care să fie greu plauzibilă. Într-un studiu publicat recent în ACS Central Science, savanţii israelieni au creat modele digitale pentru 12 condiţii potenţiale care ar fi dus la apariţia vieţii, folosind o combinaţie de gaze bazate pe carbon şi azot, scrie Futurism.

După ce au elaborat aceste condiţii, modelul avea nevoie de un factor declanşator. În loc să folosească consideraţiile precedente precum fulgerele sau meteoriţii, aceştia au folosit un fenomen mult mai banal, dar foarte răspîndit în natură: spargerea bulelor din apă.

La nivel microscopic, în interiorul acestor bule care se sparg există presiuni şi temperaturi atît de extreme încît pot cauza anumite reacţii chimice.

Modelul echipei care simula condiţiile Pămîntului de acum 4 miliarde de ani arăta ce molecule organice se puteau produce în aceste bule, rezultînd că aceste condiţii, alături de compoziţia chimică şi de factorul declanşator, puteau duce la crearea produselor organice stabile care au reprezentat elemente constitutive în apariţia primelor organisme, adică molecule organice relevante care au dus eventual la formarea lipidelor, aminoacizilor şi nucleotidelor.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load