X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Guvernul american cere Facebook date despre utilizatorii săi

29 sep. 2017,, 20:30   Externe
1918 0

Asociația americană de apărare a libertăților ACLU a prezentat contestare pentru a împiedica administrația de la Casa Albă să obțină date private vizînd potențial mii de utilizatori de Facebook ostili președintelui Donald Trump, relatează AFP.

În februarie, după învestirea lui Trump la 20 ianuarie, guvernul american ceruse Facebook să-i furnizeze date referitoare la trei utilizatori considerați, potrivit administrației, activiști ce se opun noului președinte.

Pagina unuia dintre acești utilizatori, intitulată „DisruptJ20", găzduind discuții despre manifestații împotriva învestiturii, a fost vizitată de mii de utilizatori ai rețelei de socializare ale căror indentități ar fi furnizate guvernului dacă Facebook s-ar conforma solicitărilor acestuia.

American Civil Liberties Union a depus la un tribunal din Washington o cerere vizând să anuleze aceste solicitări sau să le restrîngă, argumentîndu-și demersul prin caracterul lor "excesiv" și asigurând că ele încalcă cel de-al patrulea amendament al Constituției, care interzice perchezițiile abuzive.


Potrivit demersului, extinderea acestor solicitări ar permite guvernului să acceadă nu doar la date legate de cei trei utilizatori, ci și la cele ale unor părți terțe, inclusiv mesaje private sau opinii exprimate despre tot felul de probleme politice și sociale.

Cei trei utilizatori vizați nu au fost puși la curent cu aceste cereri inițial pentru că ele erau însoțite de un consemn de tăcere, contestat de Facebook și pe care guvernul a sfârșit prin a accepta să-l ridice el însuși la jumătatea lunii septembrie în apel.

Informațiile cerute datează de la 1 noiembrie 2016, mai exact cu o săptămînă înainte de alegerile prezidențiale, și se extind pînă în 9 februarie 2017, potrivit demersului.

Avocații Casei Albe au prezentat de asemenea o cerere similară serverului DreamHost, de asemenea blocată în justiție în prezent.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?