Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Ziua Mondială a Inimii, marcată în Moldova

29 sep. 2017,, 11:20   Societate
2435 0

În fiecare an, la 29 septembrie, se marchează Ziua Mondială a Inimii, notează NOI.md.

Evenimentul este organizat la nivel internațional de Federația Mondială a Inimii, pentru a contribui la creşterea gradului de conştientizare a populației asupra factorilor de risc ce duc la apariția bolilor cardiovasculare (BCV) şi a determina schimbarea în atitudinea oamenilor pentru alegerea unui stil de viață sănătos. La unison cu aceste deziderate este şi tema Zilei Mondiale a Inimii pentru anul 2017: „Acționați pentru puterea inimii”.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), anual, la nivel mondial se înregistrează circa 17,7 milioane de decese din cauza BCV, număr ce poate atinge cifra anuală de cca 23 de milioane pînă în 2030.

În Republica Moldova numărul cazurilor absolute, a mortalității şi incidenței BCV este stabil înalt, cu toate că în ultimii ani se atestă o descreștere lentă a ratei mortalității de la 676 de cazuri la 100 de mii de locuitori în 2007, pînă la 617,5 la 100 de mii de locuitori în 2016. În structura deceselor cauzate de BCV predomină: cardiopatia ischemică (51%), bolile cerebrovasculare (25,8%), infarctul miocardic acut (9,1%), cardiopatia hipertensivă (9,6%). Aceste boli prezintă o problemă gravă pentru populația adultă activă, îndeosebi infarctul miocardic acut și bolile cerebrovasculare.

De Ziua Mondială a Inimii familiile, comunitățile și guvernele din întreaga lume participă la activități pentru a-și asuma responsabilitatea în promovarea și menținerea inimii sănătoase. Împreună avem puterea de a reduce povara și mortalitatea prematură cauzate de bolile cardiovasculare, ajutînd oamenii să trăiască o viață mai lungă, mai bună, cu o inimă sănătoasă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?