X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Opinie: Indicele creditelor neperformante se află în zona de risc

27 sep. 2017,, 17:11   Economie
2034 0

Indicele creditelor neperformante în sistemul bancar al Moldovei se află în zona de risc, de "cod roşu", consideră analistul financiar al Centrului "Expert-Grup" Dumitru Pîntea.


Într-un interviu pentru revista "Profit", el a spus că acest indice la mijlocul verii a constituit 17,75% în raport cu volumul total al creditelor oferite de băncile moldoveneşti.

Întrebat cum arată acest indice în comparaţie cu ţările din regiune, analistul a spus că nu ar fi corect să-l comparăm cu ţările vecine din mai multe motive, în primul rînd, din cauza metodei aplicate în clasificarea cestui tip de credite.

"De exemplu, în România indicele creditelor neperformante este cu mult mai mic decît în Moldova, în schimb rata acestor credite în Moldova este mai mică decît în Ucraina", a remarcat Pîntea, subliniind că, în ultimii ani, în Moldova indicele acestor credite a crescut semnificativ.

Potrivit analistului, afară de evaluarea mai strictă a clasificării unor asemenea credite din partea regulatorului, asupra mărimii creditelor neperformante în sistemul bancar un impact negativ îl care reducerea portofoliului de credite al băncilor, a cărui scădere s-a diminuat în mod semnificativ, dar încă nu s-au oprit.

„Chiar dacă băncile sînt bine capitalizate şi la momentul actual nu există riscuri evidente, indicele "creditelor neperformante" la nivelul de 17,75% oricum este ridicat şi se află în zona roşie de risc", consideră analistul, care presupune că acest lucru necesită monitorizare atît din partea băncilor, cît şi din partea autorităţii de reglementare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?