X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Concluziile lui Negruța la un an de la convertirea miliardului în datorie de stat

27 sep. 2017,, 12:02   Economie
7528 8

Pe 26 septembrie s-a împlinit un an de la adoptarea controversatei decizii privind trecerea la datorie de stat banilor sustrași din sistemul bancar, amintește fostul ministru al Finanțelor Veaceslav Negruța într-un articol pe blogul său, notează NOI.md.

Decizia Guvernului Filip presupunea convertirea în datorie de stat a garanțiilor emise în 2014 și 2015 de către guvernele Leancă și Gaburici, pentru creditele de urgență acordate de BNM celor trei bănci falimentare, fiind vorba de suma de 13,3 miliarde de lei.

Potrivit lui Negruța, în zilele următoare va fi efectuată achitarea din bugetul de stat pentru anul curent a peste 700 de milioane de lei; în următorii ani suma va crește la peste un miliard anual. Acesta mai afirmă că stocul datoriei de 13,3 miliarde de lei a rămas neschimbat în 2017. „Adică 0 lei au fost utilizați la răscumpărarea valorilor mobiliare din contul încasărilor din procedurile de lichidare a celor trei foste bănci”.

O altă concluzie formulată de fostul ministru al finanțelor la un an de la adoptarea deciziei este că: Banca Națională nu a contribuit din venitul obținut la reducerea datoriei interne în 2017, așa cum prevede legea. Potrivit lui, nu există motive de optimism nici în ceea ce privește recuperarea activelor sustrase. Negruța susține că recuperări nu aveau cum să fie fără investigații relevante. „Kroll încă așteaptă să fie băgat în seamă”, a ironizat el.

Veaceslav Negruța a amintit și despre alte inițiative dubioase, în opinia lui, care ar avea legătură cu furtul miliardului.


„Această convertire asumată de Guvernul Filip, de rînd cu alte legi și inițiative cu amnistia capitalurilor, cetățenie contra «investiții», eventuale răscumpărări de valori mobiliare din portofoliul BNM de către persoane neidentificate, privatizări pe sub masă – sînt doar cîteva elemente din capitolul de final al operei autorităților «jaful secolului» și încercări de legalizare a ilegalităților”, a conchis Negruța.

Menționăm că pe 26 septembrie 2016 Guvernul Filip a adoptat proiectul de lege privind convertirea în datorie de stat a creditelor de urgență, în mărime de 13,3 miliarde de lei, transferate de Banca Națională a Moldovei către cele trei bănci devalizate în 2014. Decizia a fost adoptată ocolind votul Legislativului, prin asumarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?