X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Dodon, întrebat dacă a discutat cu Putin despre evacuarea trupelor ruse

27 sep. 2017,, 13:30   Politică
3963 5

Există o soluție politică pentru diferendul transnistrean și ea poate fi identificată în timpul cel mai apropiat, se arată convins președintele Igor Dodon, citat de NOI.md.

Întrebat dacă în cadrul celor cinci întrevederi pe care le-a avut cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a abordat vreodată problema staționării trupelor ruse în regiunea transnistreană, demnitarul a răspuns afirmativ.

„Evident că am discutat și despre problema staționării, și despre misiunea de pacificatori, odată cu soluția politică a diferendului transnistrean, care este reală, și eu cred că poate fi un element al agendei comune a noii-vechi conduceri a Federației Ruse și a Germaniei în timpul cel mai apropiat. Poate după alegerile din 18 martie. Și eu cred că poate fi o soluție și poate fi un exemplu de succes între Uniunea Europeană și Federația Rusă rezolvarea problemei transnistrene, însă este evident că, odată cu soluția politică, va pleca și armata de acolo. Noi sîntem un stat neutru. Și unul dintre elementele-cheie ale neutralității este ca pe teritoriul nostru să nu fie prezente armate, soldați, armament al altor state”, a comentat Dodon într-un interviu pentru Europa Liberă.

Șeful statului a evitat să spună cum a reacționat Vladimir Putin atunci cînd a fost abordată chestiunea retragerii trupelor ruse, dar a menționat că „partenerii din Rusia înțeleg foarte bine dinamica problematicii transnistrene”.

„Eu cred că colegii noștri, partenerii din Federația Rusă, înțeleg foarte bine care este dinamica și care va fi soluția. Și eu cred că vom găsi aici un numitor comun”.


În ceea ce privește solicitarea enunțată de premierul Pavel Filip vinerea trecută la Adunarea Generală a ONU, privind evacuarea trupelor ruse din Transnistria, Dodon a calificat-o drept o acțiune de PR.

„Practic, în fiecare an, pe parcursul ultimilor opt ani, la diferite niveluri: cînd mergea ministrul de externe sau cînd mergea președintele țării, cînd mergeau prim-miniștrii, tot timpul declarau acest lucru de la tribuna Organizației Națiunilor Unite. Au mai declarat o dată. Eu cred că este o acțiune de PR în contextul luptei geopolitice dintre Rusia și Statele Unite și încercarea de a obține susținere suplimentară, geopolitică din nou, pentru această guvernare, care nu este susținută pe intern”, a comentat el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?