Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Ce ne sfătuiesc experții Consiliului Europei privind Legea Big Brother

26 sep. 2017,, 16:30   Societate
6515 3

Experții europeni și cei naționali cheamă autoritățile din Moldova să nu se grăbească cu adoptarea legii Big Brother.

Acest proiect include proceduri speciale de anchetare în spațiul informațional, asigură organelor de drept un acces larg la bazele care conțin date personale ale utilizatorilor și le permite să blocheze site-urile, notează NOi.md cu referire la portalul Digital.Report.

Din spusele expertului în securitate informațională Cristina Șuliman, care anterior a condus Unitatea de criminalitate informatică a Direcției generale pentru drepturile omului și supremația dreptului a Consiliului Europei, trebuie să abordăm problemele terminologiei foarte delicat și să excludem posibilitatea unor interpretări diferite ale noțiunilor, în special cum ar fi cea de ”confiscare a datelor informative”. «Interpretarea ei este examinată de grupul special de lucru al UE și, posibil, Moldova nu ar trebui să se grăbească cu adoptarea modificărilor și completărilor legislative. Din punctul meu de vedere, are sens să așteptați rezultatele activității experților europeni», consideră Șuliman.

Șeful Departamentului Instituții Democratice și Drepturi Fundamentale din cadrul secretariatului Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei Artemiza Tatiana Chișca menționează că Moldova trebuie să găsească de sine stătător o soluție pentru acest proiect de lege, pornind de la standardele europene.

Alexei Marciuc, directorul Institutului de Politici Informaționale, expert în securitatea informațională, spune că proiectul de lege mai conține un șir de puncte controversate care, în anumite situații, pot duce la abuzuri, inclusiv restricționarea dreptului la confidențialitate. Este necesară o clarificare a terminologiei, o reglementare minuțioasă și transparentă a detaliilor percheziționării electronice, măsuri tehnice de securitate, reguli de stocare și procesare a informațiilor copiate etc.


Proiectul de lege numit Big Brother a fost înregistrat în Parlament în aprilie, 2016. El presupune modificarea Codului de procedură penală, Codului penal, Codului infracțional, a legilor privind prevenirea și combaterea criminalității cibernetice, privind Serviciul informații și securitate, privind comunicațiile electronice.

Теги: Big Brother, securitate informațională, criminalitate cibernetică

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?