Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Chirtoacă intră în conflict cu ministrul Usatîi

8 iul. 2013,, 12:54   Societate
9292 5
Fotо: tv7.md
Primăria Chișinău tinde să reformeze sistemul de sănătate din municipiu după un model diferit de cel impus la nivel național, care vine din partea ministrului Sănătății Andrei Usatîi. Propunerea a fost făcut astăzi, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale, de către Direcția sănătate, transmite NOI.md.

Deși n-a dorit să ofere detalii privind prioritățile noii strategii de reformare a sistemului de sănătate din municipiu, șeful direcției, Mihai Moldovanu, a subliniat că, în prezent, spitalele mici din Chișinău se confruntă cu probleme la capitolul infrastructură.

”Eu n-am văzut pînă acum reformă la nivel național. De aceea venim cu această strategie de reformare a sistemului de sănătate. Avem multe instituții medicale cu utilaj cu grad avansat de uzură. Avem instituții spitalicești mici mai puțin funcționale. Avem probleme la nivel de infrastructură. Vrem să avem în Chișinău instituții eficiente, bine dotate, ca să asigurăm calitatea. Reformele nu trebuie impuse, ele trebuie sa reiasă din necesitățile populației și bazate pe un studiu economico-financiar”, a menționat Mihai Moldovanu.

Primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă, a salutat propunerea Direcției sănătate. ”Sînt de acord că acel model are o serie de carențe, se dorește uniformizarea sistemului de sănătate din Chișinău cu cel din raioane. În condițiile în care Chișinăul a avansat în domeniu, acum noi va trebui să revenim de unde am început cîndva. De aceea venim și noi cu un concept. Nu neapărat o reformă, dar ceea ce a propus domnul Moldovanu se înscrie în logica unui proces firesc de transformare medicală”, a precizat Dorin Chirtoacă.

Astfel, proiectul de decizie privind reformarea sistemului de sănătate din Municipiul Chișinău urmează a fi transmis pentru dezbateri comisiilor de resort pînă la sfîrșitul lunii august, pentru ca în octombrie acesta să fie deja prezentat pentru aprobare Consiliului municipal Chișinău.

Potrivit Direcției sănătate, în prezent, în Municipiul Chișinău activează în total 31 de instituții medicale, dintre care 14 în suburbii.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?