Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Merkel anunță că este pregătită să formeze un nou guvern

25 sep. 2017,, 09:12   Externe
2218 0

Rezultatele alegerilor germane de duminică și anunțul social-democraților că vor merge în opoziție lasă doar o opțiune viabilă de coaliție: o inedită colaborare tripartită la nivel federal între conservatori, liberali și verzi, la fel de exotică precum numele său, "Jamaica", scrie agenția EFE.

Numele respectiv vine de la faptul că steagul Jamaicăi, o țară din Caraibe, are culorile negru, galben și verde, reprezentative în mod tradițional în cazul spectrului politic german pentru cele trei formațiuni amintite: negru, pentru blocul conservator al cancelarului Angela Merkel, galben, pentru liberalii din FDP, și verde, pentru ecologiști.

O astfel de coaliție guvernamentală ar întruni, conform ultimelor estimări, circa 52,6% din voturi și ar fi singura opțiune viabilă, dacă este eliminată definitiv varianta reeditării marii coaliții dintre social-democrați (SPD) și conservatori, care ar totaliza aproximativ 53,7% din sufragii.

Merkel, care în prealabil a respins orice cooperare atît cu stînga radicală, cît și cu extrema dreaptă, a recunoscut duminică seara pe canalul public ARD că există "matematic două opțiuni".

Ea a considerat că opțiunea SPD nu este total exclusă, în ciuda faptului că este respinsă de formă categorică de candidatul social-democrat, Martin Schulz.


"Germania are nevoie de un guvern stabil", s-a limitat să spună cancelarul, care a exclus de asemenea un guvern minoritar și a sfătuit celelalte formațiuni să lase să treacă mai multe ore înainte de a lua decizii.

Reprezentanta formațiunii Verzii, Katrin Goering-Eckardt, a pledat pentru a vedea "cu calm" cu cine se poate ajunge să se lucreze, însă a subliniat că partidul său este separat prin multe lucruri de FDP, precum temele legate de mediu și cele sociale.

Liderul FDP, Christian Lindner, a subliniat că partidul său este dispus să-și asume responsabilități, dar că nu trebuie să se alăture neapărat guvernului și a indicat că o coaliție "Jamaica" este problematică din cauza diferențelor de program.

"Nu ne vom lăsa presați să intrăm într-un guvern doar pentru că SPD, din rațiuni tactice, trece în opoziție", a declarat el.

Lindner a mai spus că o coaliție trebuie să se bazeze pe "conținut" și a semnalat că liberalii au "afinități, dar de asemenea diferențe" atît cu conservatorii, cît și cu verzii.

Majoritatea analiștilor și politologilor au fost de acord în timpul campaniei că o coaliție Jamaica — explorată pînă acum doar la nivel regional — va fi fi dificil de legat.

Unii experți au subliniat totuși că ar avea un important potențial de reînnoire.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?