Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Judecători, procurori și avocați din Moldova instruiți în jurisprudența CEDO

23 sep. 2017,, 13:30   Societate
3213 2

40 de judecători, procurori și avocați din Republica Moldova au fost instruiți în domeniul jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) în cauzele moldovenești, informează Noi.md.

În cadrul seminarului a fost prezentată o sinteză a tuturor violărilor constatate de CtEDO în privința Republicii Moldova timp de 20 de ani de la ratificarea Convenției Europene pentru Drepturile Omului (CEDO).

Sinteza reflectă că în perioada 12 septembrie 1997 – 15 septembrie 2017 CtEDO a constatat 499 de încălcări ale Convenției de către Republica Moldova. Cele mai multe violări se referă la aplicarea neregulamentară a revizuirii, lipsirea de libertate contrar legislației naționale, motivarea insuficientă a arestării, maltratarea. Alte dosare pierdute se referă la investigarea defectuoasă a maltratării (32 cauze), detenția în condiții proaste (37 cauze), neexecutarea hotărîrilor judecătorești (66 cauze). Pe lîngă acestea au fost identificate un șir de alte violări ale CEDO.

Judecătorii, procurorii și avocații participanți la seminar au avut posibilitatea să analizeze aceste date statistice, să examineze tendințele privind cererile moldovenești la CtEDO, chestiuni ce țin de principiul proporționalității, precum și dreptul la judecarea cauzei în mod public.

Seminarul a fost organizat Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) în parteneriat cu Institutul Național al Justiției, în perioada 21-22 septembrie 2017 în Chișinău.


Menționăm că Republica Moldova a achitat despăgubiri de circa la 16 milioane de euro în urma dosarelor pierdute la CEDO din anul 1997 pînă în prezent.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?