X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3992

Inedit: Cooperativă pentru a vinde mai ușor fructele

21 sep. 2017,, 19:00   Societate
4003 1

Cinci producători agricoli din Ceadîr-Lunga au fondat o cooperativă pentru a vinde mai uşor fructele.

Întreprinderea a fost creată în cadrul unui proiect susţinut de Guvernul Cehiei şi le-a permis fermierilor să-şi dezvolte capacităţile logistice de sortare, ambalare şi păstrare a fructelor, precum şi să obţină acces la mai multe pieţe de desfacere, transmite MOLDPRES.

„Dețin o suprafață de 308 hectare de livezi. Produc mere și prune. Am înțeles că ne va fi mai ușor să activăm în cooperativă. Fiecare trebuie să îndeplinească sarcina sa: producătorul trebuie să se ocupe de producere, cooperativa – de comercializare. Am fost într-o vizită de studiu în Polonia și am rămas impresionat de faptul cum funcționează cooperativele în această țară. Producătorii nu își fac griji unde vor vinde marfa și la ce preț, ei au sarcina de a produce doar, iar cooperativa vinde. Acum avem și noi un manager în cooperativă care se ocupă exclusiv de vînzări. Am reușit să divizăm clar responsabilitățile, ca într-o familie”, a relatat Mihail Uzun, agronom, membru al cooperativei din Ceadîr-Lunga.

Structura a fost creată în 2016 şi timp de un an a reușit să livreze mere în Belarus și Federația Rusă. În anul curent, cooperativa a încheiat deja contracte de comercializare a întregii cantități de fructe şi a început construcţia unui depozit frigorific. „Este o investiție foarte mare pe care nu ne-am fi permis-o în următorii ani. Am început construcția frigiderului în luna iulie, sperăm ca anul viitor să putem deja depozita”, a afirmat Ivan Ghenov, președintele cooperativei.

Depozitul frigorific va avea o capacitate de 600 tone, iar investiția totală depășește suma de 300 mii de euro. 70 la sută reprezintă contribuția proiectului, alte 30% vor fi achitate de cooperativă.


„În prezent, vindem fructele practic din livadă, trebuie să achităm pentru calibrare, pentru prerăcire. Frigiderul ne va permite să achiziționăm și să instalăm ulterior și o linie de sortare. Astfel, vom avea întreg ciclul: producere, sortare și depozitare. Vom reuși pe această cale să obținem și un preț cu 25 la sută mai mare pentru fructe. Astfel, vom avea posibilitatea de a oferi salarii mai mari lucrătorilor noștri”, a relevat Mihail Uzun.

Întreprinderea „Ceviz Erik” de la Ceadîr-Lunga este una dinte cele nouă cooperative, fondate în cadrul proiectului implementat de People in Need (PIN) și susținut de Agenția Cehă pentru Dezvoltare. PIN este o organizație neguvernamentală cehă care oferă suport și asistență pentru dezvoltare și ajutor umanitar în peste 20 de țări ale lumii. În R. Moldova programul a fost lansat în anul 2014.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?