Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

La Cimitirul Evreiesc copacii dispar ziua-n amiaza mare (VIDEO, FOTO)

25 sep. 2017,, 17:30   Capitala
6901 1

Începînd cu 1 august, la Cimitirul Evreiesc se defrişează arborii, în spatele acestei operaţiuni nefiind nicidecum salubrizarea planificată a teritoriului.

Tulpinile sănătoase, viguroase sînt tăiate cu ferestrăul, lemnul fiind dus într-o direcție necunoscută. Despre faptul că la salubrizarea Cimitirului Evreiesc structurile municipale au acţionat conform legii, directoarea ÎM Combinatului „Servicii Funerare”, Ludmila Boţan, a discutat în dialogul cu un reporter al portalului NOI.md.

În defrişarea pomilor şi arbuştilor la Cimitirul Evreiesc, potrivit spuselor şefei întreprinderii municipale de profil, “nu există niciun fel de depăşire a atribuţiilor sau încălcare a legislaţiei”. „Noi am fost acuzaţi în mai multe rînduri că, chipurile, ignorăm procedura legală necesară pentru executarea lucrărilor respective. De data aceasta noi am prevăzut totul şi, se poate spune, am obţinut “o sută de autorizaţii”, pentru ca nimeni să nu aibă dubii în legătură cu legalitatea lucrărilor pe care le facem la Cimitirul Evreiesc. Astfel de acţiuni noi realizăm periodic la Cimitirul „Sf.Lazăr” şi Cimitirul Central. Pe toţi care văd în aceasta o rea intenţie îi rog să vină la acest cimitir şi să se convingă cît de curat este acolo”, a menţionat Boţan.


Lucrările de salubrizare a teritoriului, potrivit spuselor ei, le execută nu ÎM „Spaţii Verzi”. „Contractul pentru efectuarea lucrărilor a fost obţinut de un agent economic. El are pentru aceasta autorizaţia respectivă a Agenţiei Ecologice şi Asociaţiei «Spaţii Verzi». Pot să vă dau asigurări că toate actele şînt în ordine şi, în acest caz, ca şi faţă de dispoziţia domnului primar interimar, nu pot exista niciun fel de pretenţii. Toate declaraţiile precum că noi executăm alte lucrări decît cele de salubrizare a teritoriului nu sînt altceva decît zvonuri şi prostii”, a specificat directoarea Combinatului Servicii Funerare în interviul pentru NOI.md.

Tăierea masivă a copacilor sănătoși nu seamănă deloc cu curățarea, deoarece o bucată mare de tren de la Cimitirul Evreiesc este, literalmente, despădurită. De asemenea, rămîne necunoscută soarta lemnului obținut. Ținînd cont de volumul despăduririi, lemnul trebuie să coste o mulțime de bani.

Pînă de curînd în acel loc se aflau morminte din secolul al XIX-lea. Unul dintre paznicii Cimitirului a povestit NOI.md că teritoriul este curățat pentru noi morminte, pentru că în Cimitirul Sf. Lazăr au rămas puține locuri libere. Dacă este adevărat, rămîne neclar de ce șeful Cimitirului capitalei nu spune despre acest lucru în mod direct.

Construcția a două clădiri înalte, ridicate direct în spatele zidului din piatră care înconjoară acest cimitir, ne face să cădem pe gînduri. Primăvara se zvonea că compania, care va finisa în curînd construcția, va primi de la autoritățile orășenești un lot de pămînt pe teritoriul Cimitirului Evreiesc și va muta gardul cu cîțiva metri pentru a construi înc un bloc de locuit.

Precizăm că perioada fondării Cimitirului Evreiesc din Chişinău nu este cunoscută cu exactitate, dar se consideră că primele morminte au apărut la începutul secolului XIX. În anul 1958 Cimitirul a fost împărţit în două sectoare, unul dintre care autorităţile l-au repartizat pentru piaţă. În anii 60 ai secolului XX sectorul al doilea al Cimitirului a fost distrus definitiv. În partea distrusă a fost amenajat Parcul “Alunelul”, au apărut blocuri locative multietajate. Plăcile funerare au fost utilizate în calitate de material de construcţie pentru gardul părţii păstrate a Cimitirului, pentru gardul Cimitirului Central (creștin), dar și la pavarea trotuarelor din Parcul “Alunelul”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?