Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Rețineri de salarii la UTM. Angajații acuză, administrația se apără

21 sep. 2017,, 10:31   Societate
2988 0

La Universiatea Tehnică a Moldovei se reţine în mod regulat plata salariului pentru angajați.

Potrivit unei scrisori parvenite pe adresa redacției NOI.md, prima întîrziere a avut loc în ianuarie-februarie 2017, cînd salariul s-a reţinut cu 2 luni. Atunci restanțele au fost lichidate după ce angajații au făcut publică problema prin intermediul unei televiziuni.

Totodată, persoana care expediat scrisoarea, solicitînd anonimatul, susține că cel de-al doilea episod de reținere a salariului pentru angajați a avut loc în mai și ulterior în septembrie curent.

„Nimeni - nici contabilitatea, nici administraţia UTM - nu spune, cînd vom primi salariile. Ei răspund ca şi în cazurile precedente: "Nu este finanţare".

Dacă e să ținem cont că pentru majoritatea angajaţilor UTM salariul este unica sursă de existenţă, administraţia aduce prejudicii angajaţilor. Aceasta, de asemenea, îi umileşte pe angajaţi prin faptul că nu-i anunță oficial despre motivul reţinerii și termenul achitării. Cu atît mai mult că, conform Codului muncii, pentru fiecare zi de reţinere a salariului administrația este datoare să-i achite angajatului penalizare”, se mai arată în scrisoarea parvenită la redacție.


„Acum circulă zvonuri că salarii în genere nu vor fi luna aceasta, iar luna viitoare ne vor da două salarii”, se menționează în scrisoare.

Contactată de NOI.md, șefa Direcției finanțe și evidență contabilă a UTM, Svetlana Gîrlea, a declarat că întra-devăr în această lună există o reținere de salariu, doar că este pentru prima data cînd se atestă o astfel de situație.

Aceasta a dezmințit că în ianuarie și mai, anul curent au mai avut loc rețineri de salariu, menționînd că toate documentele spre plată au fost emise și că cel mai probabil în zilele următoare salariații își vor primi lefurile.

„Nu este adevărat, noi, de cînd sîntem autonomi, finanțarea din buget este efectuată după data de 25 a lunii. Rețineri de 2-3 luni nu au existat. Lucrul acesta poate fi demonstrat prin dispozițiile de plată, cînd salariații și-au primit banii”, a declarat Svetlana Gîrlea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?