Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3991

Moldova a aderat la Alianţa "Pentru comerţ fără tortură"

20 sep. 2017,, 08:41   Economie
2894 0

Republica Moldova, alături de alte 57 de state, a aderat la o nouă structură internaţională - Alianţa "Pentru un Comerţ Fără Tortură", despre crearea căreia s-a anunţat în ajun la sesiunea Adunării Generale a ONU, la New-York.

Semnatarii au decis în acest mod să-şi unească eforturile pentru a pune capăt comerţului cu mărfuri folosite pentru tortui şi pentru pedeapsa cu moartea.

Dreptul internaţional interzice tortura în orice circumstanţe. Cu toate acestea, instrumentele de tortură sînt încă produse şi vîndute către cumpărătorii din întreaga lume. Aici se referă centurile electrice, bastoanele cu ţinte şi menghinele electrice de strivit degete, dar şi dispozitive pentru injecţii letale, cocktailuri de otrăvuri, scaune electrice, camere de gazare.

"Aceste obiecte servesc doar scopului de a produce durere şi de a ucide oameni. Dacă noi, comunitatea internaţională, chiar dorim încetarea torturii şi abolirea pedepsei capitale, atunci trebuie să facem mai mult decît simple declaraţii pompoase. Este timpul unor acţiuni concrete pentru a face mult mai dificilă obţinerea mijloacelor de execuţie şi de tortură. Mă bucur că aşa de multe ţări au semnat declaraţia comună şi au aderat la Alianţă. Împreună putem demonstra că nu vrem să mai admitem un asemenea comerţ", a spus Comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom.

Ţările participante la Alianţă vor semna o declaraţie politică comună bazată pe patru angajamente. Cel dintîi prevede implementarea măsurilor de restricţionare a exporturilor de bunuri destinate torturii sau execuţiilor. Cel de-al doilea stabileşte ca ţările să ajute la crearea unei platforme pentru schimbul transfrontalier de informaţii, astfel încît funcţionarii vamali să monitorizeze fluxurile comerciale internaţionale şi să identifice noile produse care trebuie interzise. Al treilea angajament prevede ca ţările semnatare să-şi împărtăşească cele mai bune practici, astfel încît sistemele de aplicare care s-au dovedit eficiente într-o ţară să poată fi adoptate şi în celelalte. Cel de-al patrulea prevede ca ţările care au deja legislaţie naţional[1] 59; în domeniu să furnizeze asistenţă tehnică celor care încă lucrează la asta.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?