X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Perioadele critice ale unei căsnicii. Cum să întîlniți bătrînețile împreună

21 mai. 2018,, 04:30   Societate
15433 2

Nu e nimic grav că între soți din cînd în cînd apar crize, așa e firea omului.

Totuși e important ca în astfel de clipe să nu panichezi și să înțelegi că trebuie să faci tot posibilul pentru a păstra o relație frumoasă cu jumătatea ta.

În acest articol vom vorbi despre perioadele cele mai critice în viața de familie, în care trebuie să fiți cît mai prudenți pentru a nu dăuna relației dintre voi.

Criza primilor doi ani


Aceasta e o perioadă critică pentru că în primii ani de viață de familie viața ambilor soți suferă schimbări majore. Relația stabilă și sigură de multe ori îi face pe oameni să-și manifeste sentimentele mai temperat, fapt ce poate fi perceput de celălalt drept “răceală”, “lipsă de dragoste” etc.

Dar nu este deloc așa! De acum sînteți o familie consolidată, aveți o viață comună și pășiți împreună în viitor. E important totuși să-i lăsați jumătății dvs. și un anumit spațiu privat, trecerea de la viață de adolescent la cea de familist are nevoie de ceva timp.

Criza anilor 3-4

În această perioadă soții deja devin dependenți unul de altul, iar relația devine foarte strînsă. Un efect secundar al acestei perioade frumoase este că oamenii sînt uneori nostalgici după trecutul lor “independent”. Dar de fapt asta e o banală fobie. Apropierea dintre soți nu îi “transformă”, ei rămîn aceeași oameni și trebuie să continue să fie ei înșiși.

În plus de multe la 3-4 ani de căsătorie primul copil devine o povară pentru părinții neexperimentați. Dar trebuie să vă asumați rolul de părinte! Perioada dificilă în viața copiilor de fapt trece destul de repede, este nevoie de puțină răbdare și de multă susținere unul pentru celălalt.

Criza anilor 6-7

De regulă pînă 6-7 ani de căsnicie lucrurile se așează la locul lor și apare o anumită stabilitate. Acest fapt este bineînțeles pozitiv, dar iarăși are efectul secundar al “plictiselii”, unii oameni simțind nevoia să încerce ceva nou.

Soții ar trebui să țină minte că celălalt are nevoie de bucuria și dragostea sa în permanență, iar manifestările lor pot căpăta forme noi și interesante sau, de ce nu, forme vechi care au rămas în trecutul îndepărtat. Nu uitați că relația dintre soți trebuie să fie în continuă dezvoltare!

Criza anilor 11-13

Pare ciudat, dar multe familii se destramă după 11-13 ani de căsnicie. Problema e că această criză nu prea are explicații raționale. Unii oameni pur și simplu încep să creadă că nu se potrivesc cu perechea lor, că au devenit străini etc.

Aceasta este iarăși o fobie caracteristică vîrstei, ea pur și simplu trebuie depășită! Gîndiți-vă mai mult la trecutul nostalgic în care erați fericiți împreună. Iar dacă vreți ceva nou, faceți ceva nou, împreună! Organizați ceva care să vă captiveze pe ambii: o călătorie turistică, o afacere nouă, o petrecere cu vechii prieteni etc.

De asemenea nu uitați că pentru copii un eventual divorț va avea urmări catastrofale, ei trebuie să fie liantul dintre voi în această perioadă dificilă. Arătați-le copiilor prin viu exemplu că este real să-ți găsești o pereche pentru toată viața!

Criza după 20 de ani de căsnicie

Această criză se explică prin divizarea familiei cu care v-ați obișnuit: copiii îi lasă pe părinți, merg la studii, serviciu, întemeiază propria familie etc. Dispariția copiilor din viața de zi cu zi are uneori același efect ca și apariția lor.

Este bine să vă pregătiți psihologic din timp pentru această schimbare, ea este inevitabilă, de aceea nu trebuie să vă afecteze relația! Priviți lucrurile pozitiv: de acum aveți mai mult timp liber pe care îl puteți acorda unul altuia.

Cîteva recomandări pentru toate perechile:

  • nu acumulați iritația în interior, comunicați cu jumătatea dvs.
  • nu evitați compania unul altuia, uneori unul din soți are nevoie de atenție, acordați-i-o chiar dacă aveți multe alte probleme
  • nu vă învinuiți unul pe altul pentru problemele apărute, căci învinuirile nu rezolvă niciodată nimic
  • respectați interesele celuilalt
  • dezvoltați-vă împreună
  • prețuiți-vă și iubiți-vă!
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?