Puterea stiri: 7332
Criza energetică stiri: 1081

Discursul Elisabetei a II-a în cazul celui de-al treilea război mondial

19 sep. 2017,, 01:30   Război în Ucraina
2918 0

Regina Elisabeta a II-a are pregătit un discurs în cazul izbucnirii celui de-al treilea război mondial și este la fel de relevant ca acum trei decenii, cînd a fost scris, relatează Euronews.

Tensiunile tot mai mari din jurul Coreei de Nord și testele sale nucleare îi fac pe unii să spună tot mai des că un al treilea război mondial este iminent.

Regina Marii Britanii are o schiță a unui discurs în cazul unei nou conflagrații mondiale. Discursul a fost scris în 1983, cînd Războiul Rece a atins punctul culminant. A fost scris pentru a fi citit în luna martie a acelui an, dar, din fericire, nu a fost rostit niciodată.

Documentul a fost dezvăluit în urmă cu trei ani, potrivit legii de 30 de ani cu privire la actele guvernului britanic. Euronews menționează că, deși a fost scris acum mai bine de trei decenii, anumite părți ale discursului sînt extrem de relevante astăzi.

Iată discursul:


„Cînd m-am adresat ultima dată vouă, în urmă cu trei luni, cu toții ne bucuram de căldura familiei, de Crăciun. (...) Acum, nebunia războiului se răspîndește încă o dată în lume și curajoasa noastră țară trebuie să se pregătească din nou pentru a supraviețui unor pericole foarte mari. Nu am uitat niciodată tristețea și mîndria pe care le-am simțit cu sora mea în timp ce ascultam la radio cuvintele inspirate ale tatălui nostru în acea funestă zi din 1939. Nici pentru o secundă nu mi-am închipuit că această solemnă și îngrozitoare datorie va cădea într-o zi pe umerii mei. (...) Cu toții știm că pericolele pe care le înfruntăm astăzi sînt cele mai mari din lunga noastră istorie. Dușmanul nu este un soldat cu o pușcă, nici un pilot care vrăjbește deasupra orașelor noastre, ci abuzul letal al tehnologiei. Dar indiferent de ororile care ne așteaptă pe toți, virtuțile care ne-au ajutat să ne mențim libertatea de două ori în acest trist secol vor fi din nou forța noastră. (...) Iubitul meu fiu Andrew (al doilea copil al reginei, n.red.) este deja în luptă împreună cu unitatea sa și ne rugăm pentru siguranța lui și pentru cea a colegilor săi de acasă și de peste mări. (...) Strînsele legături ale familiei trebuie să fie cea mai puternică apărare în fața necunoscutului. Dacă familiile rămîn unite și neclinite, oferind ajutor celor singuri și neprotejați, dorința de izbîndă nu va fi strivită. Mesajul meu pentru voi este simplu. Ajutați-i pe cei care nu se pot ajuta singuri, oferiți-le consolare celor singuri și persoanelor fără adăpost și fie ca familiile voastre să fie un ideal de speranță și viață tuturor celor care au nevoie. În timp ce luptăm împreună să înfrîngem noua nenorocire, să ne rugăm pentru țara noastră și pentru oamenii de bine oriunde ar fi ei. Dumnezeu să vă binecuvînteze pe toți!”


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав