X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

La cinci întreprinderi nou-deschise – şase întreprinderi lichidate

15 sep. 2017,, 14:20   Business
4188 0

În ianuarie-iulie, la cinci întreprinderi nou-deschise în Republica Moldova reveneau şase întreprinderi lichidate.


Potrivit analizei publicate vineri de ziarul "Logos-Press", în ţară creşte în mod vizibil tendinţa de închidere şi lichidare a întreprinderilor.

"În primele şapte luni, Camera Înregistrării a lichidat 4667 de persoane juridice, de 1,84 ori mai multe decît în aceeaşi perioadă a anului 2016", scrie publicaţia.

Autorii analizei prezintă statistici oficiale, potrivit cărora, în 2015, indicele de reducere a numărului de întreprinderi active a fost de 4,4%, iar în 2016 - 5,2%.

"În anul curent, la cinci întreprinderi deschise revin şase întreprinderi închise. Coeficientul de "pierdere" în anul 2017 este de 1,2, ceea ce reprezintă cea mai mare rată pentru întreaga perioadă de monitorizare", se arată în articol.

Publicaţia citează declaraţiile experţilor băncilor, care afirmă că în Republica Moldova există raioane unde la două entităţi juridice noi revin trei entităţi lichidate.

"Pe de o parte, vedem o reflectare a tendinţelor de comasare a businessului, iar pe de altă parte, o reducere clară a numărului celor care doresc să-şi lanseze şi să dezvolte o afacere în Moldova", susţin sursele publicaţiei, care afirmă că mai mult de jumătate din lista întreprinderilor sînt "comercianţi de tot soiul".

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în Republica Moldova peste 53% dintre persoanele juridice se ocupă în special de comerţul cu amănuntul şi cu ridicata.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?