Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Președintele nu are putere efectivă de a se împotrivi deciziilor guvernării – declarație

15 sep. 2017,, 12:40   Politică
4852 9

Dacă viața politică din Moldova s-ar juca după reguli, atunci ar fi trebuit ca șeful statului să se conformeze prevederilor constituționale și să numească candidații guvernării la un minister sau altul.

Opinia aparține analistului politic Igor Munteanu, director executiv al IDIS „Viitorul”, citat de NOI.md. Analistul susține că nu este clar dacă disputa dintre Guvern și Președinție pe marginea candidaturii la funcția de ministru al apărării este „de formă sau de esență”. Acest lucru îl vom vedea în timp, afirmă el.

„Conform Constituției, șeful statului revocă și numește, la propunerea premierului, pe unii membri ai Guvernului, dar are și puterea de a-i respinge pe candidații propuși de prim-ministru. În cazul în care premierul ar propune repetat același candidat la funcția ministerială vacantă, președintele este obligat să accepte candidatul propus repetat, acomodîndu-se astfel votului de încredere primit de șeful Guvernului la momentul formării Cabinetului de miniștri din partea Parlamentului.

În ianuarie 2017, Curtea Constituțională a răspuns deja la acest subiect, stabilind astfel prevalența art.98(3) corelat cu art.93 din Constituție. O fi de formă ori de esență acest conflict, vom vedea în timp. PD va folosi situația pentru a arăta că «prințul este gol», președintele nu are puterea efectivă de a se împotrivi deciziilor luate de PD și că, în linii mari, rămîne irelevant în viața politică. În acest fel, PD vrea să respingă ideea că ar coordona (sau controla) grupul socialist, care ar pune la îndoială bunele sale intenții «proeuropene»”, a explicat Munteanu într-un interviu pentru „Ziarul Național”.

Comentatorul mai este de părere că se așteaptă multe încercări politice în timpul cel mai apropiat, iar criza constituțională nu a luat sfîrșit, în ciuda apelativelor laudative făcute în acest domeniu de unii oameni politici.


„Dacă viața politică din R. Moldova s-ar juca după reguli, atunci ar fi trebuit ca șeful statului să se conformeze prevederilor constituționale, așa cum sînt ele în acest moment, iar candidații la funcția de ministru al apărării să nu apară ca „iepurașul din jobenul știm noi cui”, ci în rezultatul unor filtre strategice, corespunzătoare experienței și provocărilor uriașe de apărare ale R. Moldova. Dar, asemenea abordare nu are trecere în acest moment în R. Moldova”, a adăugat directorul executiv al IDIS „Viitorul”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?