Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Armata SUA a fost prinsă cu minciuna

13 sep. 2017,, 21:31   Externe
3549 4

Pentagonul a fost prins cu minciuna privind aprovizionarea cu armament a rebelelilor sirieni.

Pentagonul s-a bazat pe o serie de contractori şi subcontractori pentru a furniza arme de tip sovietic şi muniţie în valoare de pînă la 1,9 miliarde euro rebelilor sirieni ce luptă împotriva reţelei teroriste Stat Islamic, pe muniţie achiziţionată din România fiind cheltuite aproape 32 de milioane de euro, conform unei anchete a Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Printre cei care furnizează arme Pentagonului se numără atît giganţi militari, cît şi firme ce ar avea legături cu criminalitatea organizată.

Fabricile de arme din Balcani şi Europa de Est nu pot face faţă cererilor SUA de furnizare a muniţiei. Ca răspuns, Departamentul Apărării al SUA a trebuit să apeleze la noi furnizori precum Kazakhstanul, Georgia şi Ucraina pentru muniţie suplimentară, în timp ce încearcă să scadă standardele în privinţa materialelor pe care este dispusă să le accepte, potrivit investigaţiei Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) şi Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Conform reporterilor, acest program este unul distinct faţă de fostul proiect al CI-ului de a arma rebelii sirieni ce luptă pentru preşedintele Bashar al-Assad.


Pentagonul cumpără armele furnizate sirienilor prin intermediul Comandamentului Forţelor Speciale (SOCOM), care supraveghează operaţiunile speciale a tuturor serviciilor Armatei americane şi Picatinny Arsenal, un foarte puţin cunoscut edificiu militar al Armatei SUA din New Jersey.

Muniţia este transportată atît pe mare, cît şi pe uscat din Europa către Turcia, Iordania şi Kuwait. Apoi aceasta este distribuită aliaţilor SUA din nordul şi sudul Siriei cu ajutorul avioanelor şi camioanelor.

Reporterii au descoperit că SUA foloseşte documente legale formulate în mod vag ce ascund faptul că Siria este destinaţia finală a armelor, o practică despre care experţii anunţă că ameninţă eforturile globale de a combate traficul de arme şi pune Guvernele din Europa de Est, ce vînd arme şi muniţie, în pericol de a încălca legislaţia internaţională. Alţii ridică problema cine foloseşte de fapt armele şi ce se va întîmpla cu acestea după ce SI va fi înfrînt.

Pentagonul a început această cumpărare masivă în septembrie 2015, pînă în mai 2017, se cheltuiseră deja peste 585 de milioane de euro pe arme de tip AK-47, grenade propulsate de rachetă şi lansatoare, obuziere, alte arme şi muniţie.

Peste 752 milioane de euro au fost contractate să fie cheltuite pînă în 2020 şi aproape 500 milioane de euro au fost repartizate să fie cheltuite de Administraţia Donald Trump. Totalul cheltuielilor pe care Pentagonul intenţionează să le cheltuiască pe muniţia aliaţilor sirieni ajunge astfel pînă la 1,9 miliarde euro.

Conform ultimelor informaţii disponibile în privinţa acestui subiect, pînă în mai 2017, SOCOM va fi achiziţionat arme şi muniţie în valoare de aproape 200 milioane euro din Bulgaria, Bosnia şi Herţegovina, Cehia, Kazakhstan, Polonia, Romînia, Serbia şi Ucraina. Comparativ cu perioada de început a acestui program, cînd cheltuielile sale pe muniţie din Blocul Estic erau neglijabile.

Fabricile din Serbia şi-au crescut drastic producţia. În timp ce cererea pentru armele de tip sovietic creşte, competiţia devine strînsă. SUA apela în mod tradiţional la Romînia şi Bulgaria pentru armament ce nu erau standard, creşterea cererilor a forţat însă contractorii să apeleze şi la alte state precum Cehia, Bosnia Herţegovina, Serbia, Ucraina, Georgia, Polonia, Kazakhstan, Afganistan, Croaţia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?