Parlamentului va activa în baza unui Plan de acțiuni

Parlamentului va activa în baza unui Plan de acțiuni

Parlamentul Republicii Moldova a lansat, astăzi, procesul de elaborare a Planului de acțiuni privind deschiderea parlamentară.

La evenimentul moderat de vicepreședintele Parlamentului Iurie Leancă a fost prezentat societății civile conceptul de deschidere parlamentară, transmite MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

Potrivit vicepreședintelui Parlamentului, documentul urmează să stabilească un plan de acțiuni pentru funcționarea Legislativului în spiritul prevederilor Declarației privind deschiderea parlamentară.

Șefa interimară a Serviciului dezvoltare strategică din cadrul Parlamentului Republicii Moldova, în prezentarea conceptului Planului de acțiuni a menționat că pentru elaborarea acestuia vor fi create cîteva grupuri de lucru tematice, inclusiv acces la informație, deschidere legislativă, anticorupție, deschidere fiscală, în domeniul mediului, resurselor naturale etc.

Planuri de acțiuni pentru deschiderea parlamentară urmează să fie aprobat pentru o perioadă de doi ani. Documentul va avea 4 componente de bază:

1. Accesul la informația parlamentară;
2. Participarea societății civile în procesele parlamentare;
3. Responsabilizarea Parlamentului față de cetățeni;
4. Tehnologii și inovații în activitatea parlamentară.

Acesta va fi consultat la toate etapele de elaborare, deoarece Parlamentul și-a asumat angajamentul de implicare a societății civile în procesul decizional și a aprobat un șir de regulamente și legi care promovează transparență și implicare publică sporită.

În cadrul primei runde de consultări s-a decis ca propunerile factorilor interesați de activitatea parlamentară să fie colectate timp de 3-4 săptămîni. Ulterior, acestea vor fi formulate sub formă de angajamente în Planul de acțiuni, care se preconizează a fi finalizat și prezentat Biroului permanent al Legislativului pînă la finele anului curent.

La eveniment au participat reprezentanții organizațiilor IDIS Viitorul, Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Expert-Grup, FHI360, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei, Parteneriat pentru Dezvoltare, Centrul de analiză și prevenire a corupției.

Procesul de elaborare a Planului de acțiuni va fi coordonat de către Secretariatul Parlamentului cu suportul PNUD Moldova și va avea la bază un amplu proces de consultare și cocreare.

Parlamentul deschis, este o inițiativă globală ce funcționează sub umbrela Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă și este coordonată de către Grupul de lucru pentru Deschidere Parlamentară. Activitatea Grupului de lucru se desfășoară în baza Declarației privind Deschiderea Parlamentară aprobată în urma Conferinței internaționale pentru legislative deschise desfășurate în perioada 30 aprilie – 2 mai, 2012 în Washington, SUA și are drept scop introducerea și dezvoltarea unor procese parlamentare incluzive și transparente, precum și diseminarea celor mai bune practici în acest domeniu.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load