Dodon comentează inițiativele lui Plahotniuc

Dodon comentează inițiativele lui Plahotniuc

După ce ieri liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a înaintat mai multe inițiative legislative, inclusiv una de modificare a Constituției, astăzi Igor Dodon și-a expus poziția asupra fiecăreia dintre ele, comunică NOI.md.

Propunerea lui Plahotniuc de introducere a unei referințe în textul Constituției care va stipula că „orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană” nu a fost pe placul președintelui. El a spus că va bloca pe toate căile posibile acest deziderat.

„Cei care au distrus vectorul integrării europene în ultimii opt ani, cei care au pus pe Procuratură și Guvern drapelul UE, dar furau mai mult decît se fura înainte, cei datorită cărora oamenii au pierdut speranța în integrarea europeană, acum încearcă să fie mai catolici decît Papa de la Roma”, a declarat el.

Demnitarul s-a adresat comunității europene, cerîndu-i să nu admită ca guvernarea să-și bată joc de simbolurile și valorile europene. Totodată, el avertizat că ar putea iniția un referendum privind stabilirea vectorului extern al țării în cazul în care Constituția va fi totuși modificată. „Unica soluție a mea va fi, conform Constituției, să inițiez un referendum consultativ privind vectorul geopolitic extern al țării”.

O altă inițiativă parvenită de la liderul Vlad Plahotniuc, care, de asemenea, l-a nemulțumit pe Dodon, ține de modificarea legislației privind participarea militarilor moldoveni la misiuni peste hotare.

„Atribuțiile președintelui în calitate de comandant suprem al Forțelor Armate sînt expres indicate în Constituție. Nu voi promova această lege, chiar dacă o veți vota în Parlament de mai multe ori. Această lege este contrară Constituției”, a punctat demnitarul. 

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load