X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Pleșca, despre candidatul PDM la șefia Ministerului Apărării

13 sep. 2017,, 12:39   Politică
10326 8

Înaintarea candidaturii lui Eugen Sturza, vicepreședinte PPEM, la funcția de ministru al apărării este act de curtoazie față de Iurie Leancă și nimic mai mult.

Opinia aparține fostului ministru al Apărării Valeriu Pleșca și a fost exprimată într-un interviu pentru NOI.md. Fostul demnitar spune că unui ministru fără experiență militară, din afara sistemului, îi va extrem de dificil să conducă această instituție.

„Pornind de la experiența din domeniu, faptul cum corpul ofițerilor primește pe cineva din afara meseriașilor este foarte relevant în cazul lui Eugen Sturza. Dînsul, ca și mine, și altcineva este din afara meseriașilor militari. Respectiv, o perioadă de timp trebuie să depui eforturi să acumulezi autoritate. Este nevoie de cel puțin 6-7 luni ca să te afirmi, ca să fii recunoscut. Nu este deloc ușor”, a explicat Pleșca.

Fostul ministru se arată convins că această desemnare este de fapt rezultatul unui joc dintre principalii actori politici: șeful statului și liderul coaliției de guvernare. Cel mai probabil, spune Pleșca, va fi desemnat un alt candidat, de această dată cu experiență și grad militar.

„Părerea mea este că nu are nicio șansă, este un joc politic între principalii actori pe de o parte – președintele Dodon, pe de alta, liderul democrat, Plahotniuc. Va urma o altă candidatură. Este o reverență la adresa lui Iurie Leancă, cel care s-a «cocoțat» pe scena Parlamentului și participă, în unele cazuri, el și fracțiunea sa la susținerea majorității parlamentare. Respectiv, coaliția încearcă să-i facă unele curtoazii. Președintele Dodon nu va accepta această candidatură, mai curînd va urma cineva cu mare experiență în forțele armate, și, cel mai important un om de încredere al liderului democrat”, a adăugat Valeriu Pleșca.


Menționăm că democrații au înaintat ieri candidatura lui Eugen Sturza la funcția de ministru al apărării. El a început să activeze în cadrul Guvernului în 2009, odată cu învestirea cabinetului de miniștri condus de Vlad Filat. Ulterior el a deținut funcția de șef al Cabinetului Prim-ministrului Iurie Leancă. Igor Dodon a declarat că nu va promova acest candidat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?