Cîte case de schimb valutar au fost lipsite de licențe

Cîte case de schimb valutar au fost lipsite de licențe

BNM exercite un control riguros asupra activității caselor de schimb valutar, sancționînd de la începutul anului pentru diverse încălcări circa 100 de case de schimb valutar, totodată 9 dintre ele au fost lipsite de licență.

Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, prin hotărîrile adoptate de Comitetul executiv al BNM, în perioada 5 iulie – 16 august curent, licențele au fost retrase de la casele de schimb Tangou-X, Val-B Schimb, Favolosa, Soveren Electronic, Claris-Schimb, Detector- Schimb, Demicris, Eurodola (toate din municipiul Chișinău) și Freedom (Chișinău).

De la începutul acestui an hotărîrile privind suspendarea activității pe diverse perioade – de la 5 la 180 de zile – au fost adoptate în raport cu 20 de case de schimb valutar, inclusiv 17 din municipiul Chișinău și cîte una de la Cahul, Bălți și Soroca.

Cea mai aspră sancțiune BNM a aplicat-o față de unitățile de schimb Mamulat Schimb, Mi Schimb Optim, Bitea, Mauritania și Eurodolar, ale căror licențe au fost suspendate pe 180 de zile. Totodată, termenul de suspendare a licenței Mamulat Schimb a expirat pe 20 august, cea a Mi Schimb Optim va expira la 15 septembrie, cea a Bitea și Mauritania – la 18 noiembrie și, respectiv, 4 decembrie, iar cea licența a Eurodolar ar trebui să expire la 8 decembrie 2017, dar prin hotărîrea BNM din 5 iulie curent i-a fost retrasă.

Potrivit datelor BNM, de la începutul anului, în ansamblu au fost sancționate 12 case de schimb valutar, inclusiv 9 unități de schimb de la Chișinău și 3 de la Cahul. Încă 53 de case s-au ales cu avertizări.

Potrivit BNM, pe 1 septembrie curent, în Moldova erau înregistrate 380 de case de schimb valutar.

 

 

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load