Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Oamenii de creaţie solicită ca posturile de radio să difuzeze 50% producţie autohtonă, iar televiziunile – 35%

2 iul. 2013,, 16:39   Societate
3136 5
Foto : facebook.com
Asociaţia Naţionala pentru Protecţia Creaţiei Intelectuale (ANPCI), împreună cu oamenii de creaţie din Republica Moldova, solicita implicarea preşedintelui, spicherului şi premierului Republicii Moldova în adoptarea unei legi care ar obliga posturile de radio din Republica Moldova să difuzeze minim 50% producţie autohtonă, iar posturile de televiziune – 35%.

Marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la Agenţia "Infotag", preşedintele Asociaţiei, Iurie Gheorghiţă, a menţionat că decizia Curţii de Apel Chişinău de a suspenda decizia Consiliului Coordonator al Audiovizualului cu privire la obligativitatea posturilor de televiziune de a difuza minim 30% de producţie autohtonă este un act antinaţional şi criminal.

"Asta în condiţiile în care în majoritatea statelor Uniunii Europene producţia autohtonă este difuzată în proporţie de 80-85%. Indiferenţa faţă de problemele stringente ale lumii de artă duce inevitabil la degradarea totală a tezaurului muzical naţional", a spus Iurie Gheorghiţă.

Preşedintele Asociaţiei a menţionat că în luna decembrie, 147 de artişti de valoare din Moldova s-au adresat conducerii ţării cu rugămintea de a fi susţinuţi, însă glasul lor nu a fost auzit.

"Ba mai mult, Agenţia de Stat pentru Proprietate Intelectuală încearcă să promoveze în Parlament modificări la legislaţie, astfel încît să fie lichidate chiar şi tarifele minime pentru remunerarea lumii de creaţie existente la moment", a spus sursa citată.

Compozitoarea şi interpreta Maria Stoianov şi-a exprimat indignarea în legătură cu faptul că la posturile de radio şi TV este difuzată tot mai puţină muzică autohtonă.

"Chiar nu avem demnitate naţională? În arhivele televiziunilor sînt sute de ore de muzică autohtonă, care poate educa tînăra generaţie. Este o lipsă de respect faţă de artiştii noştri atunci cînd se spune că nu avem suficientă muzică de calitate. Realitatea este că am avut şi avem atîţia artişti de valoare ale căror creaţii se prăfuiesc pe rafturile arhivelor. Redactorii de muzică de la posturile de radio trebuie să caute prin arhive, unde se află tone de înregistrări de calitate, de care azi nimeni nu-şi mai aminteşte. Convingerea mea este că arta este o armă pe care un conducător înţelept o poate folosi pentru a ajunge nu o singură dată în Parlament", a spus Maria Stoianov.

Interpretul Ricu Vodă a menţionat că fiecare cîntăreț are cel puţin un CD, pe care sînt imprimate 12 piese, dintre care pe an cel mult o piesă este difuzată. "Timp de 30 de ani de activitate artistică sînt cunoscute doar cîteva piese de ale mele, printre care "Aleargă caii", a spus Ricu Vodă.

Interpretul Ian Raiburg a menţionat că în SUA, unde a locuit timp de 17 ani, la posturile de televiziune şi radio în proporţie de circa 100% este difuzată doar muzică autohtonă, de diferit gen.

"Timp de 35 de ani de activitate artistică am scris peste 300 de cîntece pe versurile lui Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Ianoş Ţurcanu care au fost interpretate în întreaga lume. Din păcate în Moldova am reputaţia de interpret al beţivilor. Eu am scris însă muzica, nu şi versurile", a spus Ian Raiburg.

ANPCI şi oamenii de creaţie speră că autorităţile vor reacţiona prompt de această dată şi vor veni în întîmpinarea artiştilor pentru a păstra şi dezvolta tezaurul naţional. În caz contrat oamenii de creaţie îşi rezervă dreptul de a declanşa începînd cu 1 septembrie 2013 o greva generală a lumii de creaţie.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?