În Transnistria a fost înregistrată o deflație

În Transnistria a fost înregistrată o deflație

În august, în Transnistria a fost înregistrată o deflaţie de 0,2%, după inflaţia din iulie de 0,34%.

Potrivit site-ului Băncii Centrale din regiune, acest lucru este determinat de reducerea de sezon a preţurilor la produsele alimentare (-1,6%). Legumele s-au ieftinit cu 24%, iar fructele s-au ieftinit cu 11,4%. În acelaşi timp, uleiul s-a scumpit cu 4,5%, carnea şi produsele din carne – cu 3,2%, dulciurile – cu 2,9%, caşcavalul – cu 2,8%, ouăle – cu 2,7%, băuturile alcoolice – cu 2,1%.

Cel mai mare impact asupra tendinţei inflaţioniste a fost generat pe segmentul produselor alimentare (+0,3%). Creşterea cotaţiilor mondiale la petrol a întrerupt perioada de două luni de stabilitate a preţurilor la carburanţi, care s-au scumpit cu 4,5%. Produsele farmaceutice s-au scumpit în medie cu 1,1%. Totodată, au crescut preţurile la televizoare (+4,9%), detergenţi (+3,9%), articole de tutun (+3,3%) şi produse chimice (+2,4%).

Preţurile la servicii au rămas neschimbate.

Indicele preţurilor de consum în primele opt luni ale anului a fost de 106,5%, ceea ce, în opinia Băncii Centrale Transnistrene, "se află în limita diapazonului prognozat".

În anul 2016, indicele preţurilor de consum în Transnistria echivala cu 104,44%, deşi Guvernul şi Banca planificau un nivel de 2%. Pentru anul 2017, autorităţile regiunii planifică să menţină inflaţia în limita a 10%.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load