X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Casa-muzeu Nicolae Sulac a ajuns într-o stare deplorabilă (FOTO)

12 sep. 2017,, 08:53   Societate
4340 0

Casa muzeu „Nicolae Sulac” este situată „la o margine de drum”, exact genul de casă unde ar „sta la umbră un moș bătrîn”, cum cîntă artistul într-una dintre cele mai cunoscute piese ale sale.

Din păcate, Casa muzeu „Nicolae Sulac” din satul Sadîc, localitatea unde a copilărit interpretul, nu mai arată așa. Totul a fost profanat.

Murdărie, mucuri de țigară, prezervative și niște icoane prăfuite, asta e tot ce găsești în casa artistului. Ceea ce trebuia să fie un spațiu respectabil care să păstreze și să promoveze creația maestrului, s-a transformat într-un refugiu pentru tineri dornici de distracție și pajiște pentru animale.

Căsuța, o locuință mică, o reproducere a casei în care ar fi copilărit maestrul, are acoperișul din stuf, varul nu se mai ține pe pereți, iar intensitatea vopselei verde de pe ușă și ferestre, de asemenea, pălește. Două dintre ferestre sînt sparte, iar cei 61 de metri părtrați ai muzeului se împart în trei încăperi ponosite.Pe 9 septembrie s-au împlinit 81 de ani de la nașterea maestrului și din păcate, nu există un loc care să-i valorifice moștenirea culturală bogată pe care ne-a lăsat-o.

Și asta pentru că moldovenii dau dovadă de lipsă de cultură și bun simț. Iată cum arată Casa Muzeu! Imaginile sînt revoltătoare.


Casa muzeu a fost construită, în 2006, pe un teren de 1,47 de hectare pe care Consiliul comunal Sadîc l-a oferit Fundației „Nicolae Sulac”. Pentru că acest loc nu a fost înscris în registrul muzeelor care intră în subordinea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, această instituție nu se poate implica în renovarea spațiului. Nu poate face nimic nici primăria satului Sadîc. Cel puțin, astfel afirmă primarul localității: „Atîta timp cît obiectul nu este în gestiunea noastră, ci se află în proprietatea fundației nu putem face nimic”. Aceasta este povestea pe scurt a conflictului iscat între primărie și fundația „Nicolae Sulac” și motivul din care muzeul se află în această stare deplorabilă.

Teritoriul Casei muzeu „Nicolae Sulac” s-a transformat în pajiște pentru animale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?