X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Dorin Drăguţanu: BEM este un maratonist care aleargă cu mască antigaz

2 iul. 2013,, 13:02   Economie
2543 1
Foto: noi.md
Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguţanu, a comparat Banca de Economii (BEM) cu un "maratonist care aleargă cu o mască antigaz".

Potrivit Agenţiei "Infotag", el a declarat luni pentru postul de televiziune PRO TV că "este dificil sa concurezi cu ceilalţi în astfel de condiţii".

"Adică, pericol pentru viaţă nu este, dar nici rezultate nu sînt. Noi trebuie să venim în ajutor pentru a scoate masca antigaz. Banca are nevoie de capital pentru a i se dezlega mîinile", consideră Drăguţanu.

Preşedintele BNM continuă să insiste pe faptul că "problema BEM nu trebuie scoasă de pe ordinea de zi, dar trebuie luată o decizie finală pentru ca banca să poată înregistra profit".

El consideră că trebuie identificată varianta optimă de stabilizare a situaţiei de la bancă pentru a "evita apariţia unor probleme similare pe viitor".

"Naţionalizarea nu înseamnă soluţionarea problemei fără bani, mai degrabă este vorba despre soluţionarea problemei cu o sumă mare de bani. În ceea ce priveşte recapitalizarea, acţionarii minoritari au spus că nu sînt gata pentru majorarea capitalului. Există şi alte posibilităţi, care au fost discutate cu Fondul Monetar Internaţional şi cu Guvernul", a comunicat Drăguţanu.

Totodată, guvernatorul BNM a menţionat că tranzacţia care prevede vînzarea activelor neperformante ale băncii, în sumă de mai bine de 900 de mil. lei nu a fost finalizată deocamdată.

"O parte din bani a fost încasată, dar contractul nu a fost onorat. Mai aşteptăm", a menţionat Dragutanu.

Situaţia din jurul Băncii de Economii s-a tensionat la începutul anului 2013. Banca a încheiat anul 2012 cu pierderi de 313 mil. lei, iar cota creditelor neperformante a ajuns la 1,3 mld. lei. Însă, deja în primul trimestru al anului 2013, banca a înregistrat profit.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?