SpaceX a lansat cu succes un avion spațial secret (FOTO/VIDEO)

SpaceX a lansat cu succes un avion spațial secret (FOTO/VIDEO)

SpaceX a lansat cu succes joi dimineață mini-naveta spațială secretă fără echipaj uman a armatei americane X-37B, conform imaginilor transmise de la Centrul spațial Kennedy din Florida de societatea americană, relatează AFP.

Racheta Falcon 9 a decolat la ora 14.00 GMT (10.00 locală). Prima treaptă a rachetei a revenit și a aterizat fără probleme zece minute mai tîrziu după lansare, la baza forțelor aeriene americane de la Cape Canaveral din apropiere, potrivit imaginilor SpaceX, o manevră delicată care s-a transformat în ultima perioadă într-una de rutină.

Lansarea a fost incertă pînă joi dimineață, în condițiile în care uraganul de mare putere Irma se îndreaptă spre Florida, în sud-estul SUA. 

Este cea de-a doua lansare pentru Pentagon efectuată de SpaceX. În luna mai, societatea lui Elon Musk a plasat pe orbită un satelit secret.

Avionul spațial X-37B, numit și Vehicul de test orbital (OTV), este unul dintre cele două aparate de acest tip cunoscute în flota forțelor aeriene americane. Este vorba despre al cincilea zbor al acestei mini-navete.

"A cincea misiune a OTV continuă să perfecționeze performanțele și suplețea acestui prezentator de tehnologii spațiale care este, în același timp, o platformă pentru încărcături utile experimentale", a anunțat US Air Force într-un comunicat. 

"Pentru această misiune, OTV transportă mici sateliți și va face demonstrația unui acces mai rapid în spațiu și va permite și testarea unor tehnologii spațiale emergente", a mai precizat sursa citată.

Cu prilejul precedentei sale misiuni, X-37B a efectuat un zbor orbital continuu de 718 zile. El a revenit la sol în data de 7 mai.

Cu fiecare nou zbor în spațiu, primul avînd loc în 2010, aparatul alimentat cu energie prin panouri solare, rămîne din ce în ce mai mult pe orbita terestră. X-37B, care seamănă cu o navetă spațială americană, măsoară nouă metri lungime și are o anvergură a aripilor de 4,5 metri.

 


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load