Dodon: Într-o țară prezidențială Filip avea să zboare din funcție

Dodon: Într-o țară prezidențială Filip avea să zboare din funcție

Scandalul din jurul participării militarilor moldoveni la exercițiile militare în Ucraina continuă, informează NOI.md.

Astăzi șeful statului a semnat o dispoziție prin care interzice participarea militarilor moldoveni la orice fel de operațiuni sau antrenamente peste hotarele țării, fie că este vorba de exerciții militare, stagii de practică sau operațiuni de menținere a păcii. Igor Dodon insistă că decizia aprobată de Guvernul Filip prin care soldații au fost trimiși la exerciții în Ucraina este ilegală.

„În calitate de comandat suprem al forțelor armate, în temeiul articolului 89 din Constituție, am semnat astăzi un ordin prin care interzic participarea militarilor la exerciții, operațiuni, cursuri oficiale și oricare tip de activitate peste hotare fără acordul prealabil în scris al comandantului suprem al Forțelor Armate. Dispoziția va fi adusă astăzi la cunoștința tuturor militarilor, aceștia fiind obligați să-l execute”, a declarat Dodon. 

El a precizat că prin această decizie interzice orice deplasare a militarilor moldoveni peste hotarele țării. Totodată, demnitarul a dispus efectuarea unei anchete de serviciu pentru a stabili cine nu a respectat ordinele președintelui, avertizînd militarii cu retrogradarea în funcție. „Mă adresez soldaților: voi ați jurat credință Patriei, nu PD-ului, nu lui Filip, nu lui Plahotniuc”, a subliniat Dodon.

Șeful statului a mai cerut demisia viceministrului Apărării Gheorghe Galbura, pe care îl consideră responsabil de situația creată, și l-a mustrat pe premierul Pavel Filip.

„Într-o țară prezidențială Filip zbura din funcție alaltăseară. Pentru încălcarea gravă a Constituției, Guvernul trebuia să plece din funcție. Dar noi o să ajungem mai tîrizu la chestia asta, nimeni și nimic nu a fost uitat”, a adăugat Dodon. 

Demnitarul a ținut să explice ce l-a determinat să impună interdicția militarilor moldoveni de a merge la exerciții în Ucraina. Potrivit lui, antrenamentele au loc la inițiativa NATO, iar Republica Moldova este o țară neutră. Mai mult decît atît, Dodon spune că soldații moldoveni nu trebuie să participe la exerciții într-o țară marcată de conflicte interne. „În Ucraina este război. Doamne ferește de o provocare, pentru ce pleacă soldații noștri acolo?”. 

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load