Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ostalep: Constituția RM stipulează supremația ordinelor comandantului suprem

6 sep. 2017,, 18:50   Politică
9339 25

Dacă Guvernul a adoptat o decizie cu privire la Armata Națională, care vine în contradicție cu ordinul comandantului suprem, acesta ar trebui să explice în ce temei a făcut acest lucru.

Anunțul a fost făcut de către analistul politic Valeriu Ostalep, comentînd decizia Primului-ministrului, Pavel Filip, de a ignora interdicția Președintelui și comandantului suprem, Igor Dodon, și a trimite un grup de militari moldoveni la exercițiile din Ucraina. Potrivit lui Ostalep, nici Constituția Republicii Moldova, nici chiar conceptul de comandant suprem nu permite adoptarea deciziei la un nivel mai înalt. - Cineva trebuie să ne răspundă la întrebarea ce este „comandantul suprem” din punct de vedere militar. În Constituție Președintele țării noastre este comandantul suprem.

Conceptul de „comandant suprem” presupune că el are ultimul cuvînt în chestiunile legate de armată și apărare. Dacă Guvernul a decis că există excepții de la acest concept, atunci noi ca societate trebuie să știm în ce momente exact ele survin, a spus expertul. Potrivit lui Ostalep, decizia Guvernului de a merge împotriva comandantului suprem creează un precedent periculos, care ar putea să se repete în curînd. - Dacă astăzi puteți ignora o decizie a Președintelui, atunci ulterior veți ignora și alta.

Atunci care este semnificația conceptului de comandant suprem? Oare acest lucru înseamnă că în realitate comandantul suprem este Prim-ministrul care poate lua o astfel de decizie? Aici se atestă o încercare de a substitui în mod tacit cu sine concepte de bază foarte importante, iar din punct de vedere militar aceasta creează o problemă foarte gravă. Dacă se întîmplă mîine ceva grav, noi, ca societate, trebuie să înțelegem cui i se subordonează armata”, a specificat analistul.

Anterior, a devenit cunoscută reacția șefului statului la această situație. Astfel, în conformitate cu Constituția Republicii Moldova, Igor Dodon a decis să suspende astăzi decizia Guvernului privind participarea militarilor moldoveni la exercițiile din Ucraina.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?